szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Heves viharok és jégeső is volt sok helyen, de ezek még mindig kevesek a tüzek számának csökkentéséhez.

Heves viharok és jégeső volt hétfőn Ausztrália sok részén, de az ország szárazság sújtotta keleti és délkeleti térségeiben sok helyen továbbra is tombol a tűzvész, mert oda nem jutott az esőből. Új-Dél-Walesben már a homokvihar is gondot okoz.

A bozóttüzek által leginkább sújtott államokban (Új-Dél-Wales, Queensland és Victoria) vihar és jégeső volt, a hirtelen lezúdult eső villámáradásokat is okozott bizonyos helyeken. Az ország fővárosában, Canberrában is volt hétfőn délután jégeső, mintegy 15 percen át.

Hosszú hónapok szárazsága után az esők már a múlt héten elkezdődtek, ami nagy segítséget jelent a kimerült tűzoltóknak.

Queenslandben történt a legtöbb villámáradás a hétvégén, miattuk több közutat le kellett zárni, és a lakosokat kimenekíteni a házakból. Melbourne-ben vasárnap este golflabda nagyságú jégdarabok hullottak, tönkretéve gépkocsikat és megrongálva háztetőket.

Több mint 1500-szor hívták a katasztrófaelhárítókat az emberek.

Mindeközben Új-Dél-Walesben homokvihar is volt vasárnap, a szél erőssége Dubbo városban elérte a 100 kilométert óránként.

Az ausztráliai Új-Dél-Walesben fekvő Parkes városára félelmetes homokvihar csapott le vasárnap. A több száz méter magas görgő homoktenger mindent beborított, ami csak az útjába esett.

A The Guardian arról ír, hogy nem ritkák a 94 km/h-s széllökések sem a környéken.

A szórványos csapadék ellenére még mindig 68 helyen ég a tűz Új-Dél-Walesben és 27 helyen Victoriában.

Szeptember óta az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 29 ember meghalt, és egymilliárd állatot érintett a katasztrófa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!