szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Jóváhagyta az EP is a Brexit-megállapodást.

Az Európai Parlament képviselői a brüsszeli kétnapos plenáris ülésükön tartott szavazáson jóváhagyták Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről szóló megállapodást.

A megállapodást 621 szavazattal, 49 ellenében és 13 tartózkodás mellett fogadták el.

A szavazás igazából csak formalitás volt: az alkotmányügyi bizottság (AFCO) múlt héten elfogadott jelentésében is azt ajánlotta az EP-nek, hogy fogadja el a brit kilépési megállapodást.

A kilépési megállapodás életbe lépéséhez a Tanács minősített többséggel történő jóváhagyására van még szükség. Az Egyesült Királyság pénteken, közép-európai idő szerint éjfélkor lép ki az Európai Unióból.

A február elsején kezdődő átmeneti időszak 2020. december 31-én ér véget. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti bármely megállapodást addigra kell lezárni ahhoz, hogy az 2021. január elsején életbe léphessen. Az átmeneti időszak egyszer meghosszabbítható egy egytől két évig terjedő időszakkal, de erről a döntést július elsejéig kell meghoznia az EU és az Egyesült Királyság közös bizottságának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát

Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Müller: Adatszolgáltatási torlódás miatt lett annyi új fertőzött

Müller: Adatszolgáltatási torlódás miatt lett annyi új fertőzött