szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azzal vádolták az érseket, hogy tudott a molesztálásokról, mégse jelentette a hatóságoknak.

Ferenc pápa pénteken elfogadta Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének, Philippe Barbarin bíborosnak, lyoni érseknek a lemondását, akit azzal vádoltak meg egy pedofil pap áldozatai, hogy bár tudomása volt a molesztálásokról, nem jelentette a hatóságoknak, jóllehet a fellebbviteli bíróság januárban felmentette az érseket.

A lemondás nem meglepetés. Philippe Barbarin már egyszer bejelentette a lemondását, majd újra bejelentette, ugyanakkor érezzük, hogy ez nagyon jelentős pillanat az egyházkerület életében

– mondta a francia sajtónak a lyoni érsekség vezetői teendőit Barbarin visszavonulása óta ellátó Michel Dubost apostoli kormányzó.

A lemondott lyoni érsek a KTO francia katolikus televíziónak adott interjúban elmondta: nagyon megviselte az elmúlt négy év peres eljárása.

Úgy vélem, nagy szenvedés volt mindenekelőtt az áldozatoknak, és elsősorban értük kell imádkozni. Ezek szörnyű tettek voltak. Fontos, hogy új lapot nyissunk, és egy olyan valaki álljon a lyoni egyházkerület élén, akivel megkezdhető ez az új fejezet

– mondta Barbarin, aki nem sokkal az után jelentette be, hogy ismét benyújtja a lemondását a pápának, hogy január 30-án a fellebbviteli bíróság felmentette.

A 69 éves érseket 2019. március 7-én első fokon bűnösnek találta és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy lyoni bíróság. A bírák első fokon úgy ítélték meg, hogy amikor Barbarin 2014-ben bizonyosan értesült a molesztálási ügyekről, a feljelentés helyett "az egyház védelmét választotta". Az egyházi vezető az ítéletet követően azonnal lemondott, de az ártatlanság vélelmére hivatkozva a pápa akkor nem fogadta el a lemondást, jelezve, hogy meg kívánja várni a fellebbviteli bíróság döntését, így Barbarin hivatalosan Lyon érseke maradt, de a pápa "javaslatára" visszavonult.

A Le Point című hetilapban február 5-én megjelent interjúban Barbarin elmondta, hogy a felmentés ellenére a molesztálási ügy megváltoztatta őt, és tudja, hogy az örökre a nevéhez tapadt. Megerősítette, hogy 2014 előtt, mielőtt személyesen is találkozott az egyik áldozattal, nem tudott a molesztálásokról.

Hirtelen ébredtem rá, hogy ezek a cselekmények mit is jelentettek konkrétan, mekkora szenvedést az áldozatoknak. Mostmár tisztában vagyok azzal, hogy nem hoztam meg a kellő intézkedéseket

– mondta Barbarin. 

Az új érsek kinevezése két-négy hónapon belül várható, addig továbbra is Michel Dubost apostoli kormányzó látja el az érseki feladatokat.

Az egyházi vezető elleni eljárást egy 2016-ban szexuális visszaéléssel meggyanúsított pap, Bernard Preynat tíz áldozata kezdeményezte. A Barbarin egyházmegyéjébe tartozó meggyanúsított pap csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. 2016. január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1971 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rábízott gyerekeket. A perében azt vallotta, hogy az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket, ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását. Ügyében március 16-án hirdetnek ítéletet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Újabb molesztálási ügy miatt szorongatják a lyoni érseket

Egy újabb szexuális bántalmazással gyanúsított pap ügyében merült fel csütörtökön Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének, a 65 éves Philippe Barbarin bíborosnak, lyoni érseknek a neve, akit pedofil papok áldozatai már megvádoltak azzal: tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak.

MTI Világ

Pedofil-botrány kavarog a lyoni érsek körül

Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjét, Philippe Barbarin bíborost, lyoni érseket, az áldozatok azzal vádolnak: tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak.

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

Koronavírus-tortát kapott Varga Mihály

Koronavírus-tortát kapott Varga Mihály

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be