szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vergil Chitac orvosa azt mondta, hogy ha tünetmentes, akkor nyugodtan mehet a dolgára. Eddig több mint 600 embernek kellett önkéntes karanténba vonulnia miatta, a családját és közeli munkatársait is megfertőzte, az állapota súlyos.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Hivatalból indít bűnvádi eljárást a főügyészség Vergil Chitac román szenátor ellen, aki egy brüsszeli NATO-találkozóról hazatérve nem tartotta be a karanténra vonatkozó szabályokat, és több embert, köztük a feleségét és a fiát is megfertőzte a koronavírussal – írta a Főtér.ro.

A február 17–19-én tartott NATO-gyűlés szervezői március 6-án kiküldtek minden résztvevőnek egy értesítést arról, hogy a francia küldöttség egyik tagjánál kimutatták a vírust. Chitac ezt annyival intézte el, hogy a dokumentum kézhezvétele után konzultált egy orvossal, aki azt mondta neki, hogy ha nincsenek tünetei, akkor minden rendben van.

Így aztán március 9-én részt vett a pártja, a PNL egy gyűlésén, nagyjából száz politikus társaságában. Emiatt a teljes kormány házi karanténba vonult, és mindenkin elvégezték a tesztet az új vírusra.

Az eddigi információk szerint a feleségén és a fián kívül megfertőzött egy képviselőt, valamint Déva polgármesterét és városmenedzserét. A dévai városháza 600 alkalmazottja házi karanténba is vonult az eset miatt.

A szenátor a saját asszisztensét is megfertőzte, aki vele és a feleséségével utazott egy mentőben, miután kiderült, hogy betegek, és elszállították őket a járványkórházba.

A szenátort már azért sokan bírálták, hogy akkor sem volt hajlandó betartani a biztonsági előírásokat, nem feküdt be például az ilyenkor használatos fóliaágyba, sőt még szájmaszkot sem viselt sem ő, sem a felesége. Vergil Chitac állapota közben súlyosra fordult, most intenzív osztályon kezelik. Lánya a Facebookon közölte, hogy az apja nagyon beteg, és arra kérte bírálóit, hogy a körülményekre való tekintettel próbáljanak meg emberi módon viszonyulni hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!