szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután Kijevben bejelentették, hogy a külföldön maradt ukrán állampolgárok előtt is lezárják az ország határait, ezrek gyűltek össze az egyik lengyel-ukrán határátkelőnél. Az emberek órákon át várakoznak egymáshoz préselődve, hogy eljussanak az útlevélkezelésig.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Evropejszka Pravda című ukrán újság beszámolója szerint a torlódást részben az okozza, hogy a két ország közötti kárpátaljai határszakaszon utolsóként még nyitva lévő határátkelőhelyen nincs gyalogos forgalom, így az ukrán állampolgároknak meg kell várniuk, hogy autóbuszokkal szállítsák át őket a lengyel oldalról a másikra.

Az eddig Lengyelországban dolgozó ukránok a határtól pár kilométerre várakoznak, s a lengyel médiumok szerint sokuk már nem is nagyon hisz abban, hogy sikerül hazajutnia a határ szombati lezárása előtt. „Az embereknek nincs elég vizük, és arról panaszkodnak, hogy állatként bánnak velük a hatóságok” – írta a lap. A tömegben ugyan sokan hordanak maszkot, ám ez nem sokat segít, amikor ennyire közel vannak egymáshoz  a várakozók. A hét vége után az ukrán polgárok csak személyautóval térhetnek haza, akik csoportosan jönnének, ők az ukrán külképviseletek segítségével juthatnak vissza hazájukba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!