szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Brazíliában az elnök nekiment a járvány megfékezése céljából bevezetett, a közösségi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseknek, miközben már közel 8 ezer fertőzöttről és 299 halottról számoltak be a hatóságok. Mexikóban felfüggesztették a sörfőzést, míg Ecuador és Kolumbia hadserege közös műveletbe kezdett az embercsempészek miatt.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A brazil egészségügyi minisztérium közölte, hogy a koronavírusos megbetegedés (COVID-19) okozta első haláleset január utolsó hetében történt az országban, és nem március 17-én, ahogyan azt eddig állította.

Wánderson Oliveira, a tárca tisztségviselője elmondta, hogy visszamenőlegesen vizsgáltak légúti komplikációkkal járó eseteket és haláleseteket, és a vizsgálat megállapította, hogy a koronavírus első halálos áldozata egy 75 éves nő volt a délkelet-brazíliai Minas Gerais államban, aki január 23-án hunyt el. Oliveira nem azonosította a halálos áldozatot, és nem szolgált további részletekkel.

Brazíliában eddig 299-en haltak bele a kórba, 7910 fertőzést jegyeztek fel csütörtökön, előző nap 240 volt a halottak száma, és 6836 a fertőzötteké.

Jair Bolsonaro brazil elnök ugyanakkor ismét bírálta a járvány megfékezése céljából bevezetett, a közösségi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket, a kereskedelem újraindítását szorgalmazta. Kritizálta Luiz Henrique Mandetta egészségügyi minisztert is, akiből szerinte hiányzik az alázat a válság kezeléséhez.

Mexikóban a hadsereg ellenőrzése alá vonta az egészségügyi tárca alá tartozó társadalombiztosítási intézet (IMSS) tulajdonában álló raktárakat, ahol a COVID-19 elleni küzdelemre szánt gyógyszereket és egyéb készítményeket tárolnak. Enoch Castellanos, a mexikói feldolgozóipari kamara elnöke az El Universal című mexikói lapnak elmondta: az országban egy hónapra felfüggesztik a sörfőzést, mivel a sör nem számít létfontosságú terméknek.

Castellanos elmondta továbbá, hogy egyes kormányzók és polgármesterek elrendelték a sörárusítás felfüggesztését is, aminek következtében a lakosság pánikszerűen felvásárolta az italt.

A koronavírus-fertőzés okozta halálesetek száma Mexikóban 13-al nőtt, és elérte az 50-et, az országban 1510 fertőzést jegyeztek fel, 132-vel nőtt az esetek száma.

Ecuadorban – ahol a legutóbbi adatok szerint már 120-an haltak bele a betegségbe, és 3163 koronavírus-fertőzéses esetet erősítettek meg – a kormány helyi idő szerint csütörtökön bejelentette, hogy különleges táborokat hoz létre a koronavírus áldozatai számára a legnagyobb városban, Guayaquilban. Ott a betegségbe több mint 80-an haltak bele eddig.

Ecuador és Kolumbia hadserege közös műveletbe kezd a két ország közötti közös határ mentén az embercsempészet megakadályozása és a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Iván Duque kolumbiai elnök közölte, hogy telefonon beszélt Mun Dzse In dél-koreai elnökkel, aki arról tájékoztatta őt, hogy Dél-Korea lélegeztetőgépeket, orvosi felszereléseket és szakértőket szándékozik küldeni a dél-amerikai országba. Kolumbiában 19-en haltak bele eddig a betegségbe, és 1161 fertőzöttről tudni.

Argentínában – ahol a legutóbbi adatok szerint 36-an haltak bele a betegségbe, és 1265-en fertőződtek meg koronavírussal – a hatóságok feltartóztattak egy teherautót, benne 60 külföldi állampolgárral, köztük venezuelaiakkal, kolumbiaiakkal, peruiakkal és brazilokkal. Az egyik utas lázas volt, kórházba vitték. Argentínában a járvány elleni óvintézkedések keretében bevezetett kötelező elkülönítés értelmében tilos a személyszállítás.

Paraguayban Blas Llano, a felsőház (szenátus) elnöke megerősítette, hogy a szenátus egyik tagja koronavírussal fertőződött meg, ezért a felsőház üléseit felfüggesztik.

Az uruguayi parlament csütörtökön egyhangúlag elfogadta, hogy tárcavezetők és törvényhozók 20 százalékkal csökkentsék fizetésüket, hozzájárulva a járvány elleni harchoz.

A járvány elleni harc jegyében a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) csütörtökön védő-, és tisztítószereket adományozott Hondurasnak, ahol eddig 14-en haltak bele a kórba, és 219-en kapták el a fertőzést.

José Apolonio Tobar emberi jogi ombudsman sérelmezte, hogy Salvadorban rendőrök és katonák akadályozzák a hírszolgáltatók munkáját, "újságírói anyagokat semmisítenek meg" a járványhelyzetben hozott intézkedések ürügyén.

Peruban pénteken bejelentették, hogy a járvány terjedésének lassítása érdekében a férfiak és a nők csak különböző napokon hagyhatják el otthonukat. A férfiak hétfőn, szerdán és pénteken, a nők pedig kedden, csütörtökön és szombaton mehetnek ki az utcára, vasárnap pedig mindenkinek otthon kell maradnia. Ugyanilyen rendelkezés lépett életbe a napokban Panamában.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Meglökte a koronavírus-járvány a Zoom szekerét, ömlik a pénz hozzájuk

Meglökte a koronavírus-járvány a Zoom szekerét, ömlik a pénz hozzájuk

Politikus talán még sosem gondolkodott olyan hosszan válaszon, mint Trudeau a Trumpról szólón

Politikus talán még sosem gondolkodott olyan hosszan válaszon, mint Trudeau a Trumpról szólón

Kilép a Jobbikból Mirkóczki Ádám

Kilép a Jobbikból Mirkóczki Ádám