szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az országban javult a helyzet, a vírus mindinkább visszaszorul. A napi halálozások száma többheti mélypontra süllyedt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hozzávetőleg 1,8 millió ember – a 83 milliós Németország lakosságának 2,1 százaléka – fertőződhetett meg az új koronavírussal május elejéig. Ezt állapította meg a kutatás, amelyet közösen szervezett a bonni egyetemi klinika virológiai, illetve klinikai kémiai és farmakológiai intézete.

A bonni kutatók a járvány első helyi gócában, a németországi Vuhannak is nevezett Heinsberg járási Gangeltben vizsgálták a vírus terjedését és hatásait 405 háztartásból 919 ember bevonásával. Számításaik szerint a település lakosságának 15 százaléka fertőződhetett meg, miután február közepén egy több mint 300 ember részvételével, zárt térben tartott karneváli ünnepségen elkezdett terjedni a vírus. A fertőzés az esetek 0,37 százalékában vezetett halálhoz.

Az ország egészére vonatkozó becslés a gangelti tapasztalatokon alapul.

A bonni szakértők becslése és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) tényadatai alapján nagyjából tízszeres lehet a különbség a ténylegesen fertőzöttek és az igazoltan fertőzöttek száma között.

A gangelti kutatásban a többi között kimutatták, hogy a fertőzöttek 22 százalékának nincsenek tünetei. Ez a tudományos adat aláhúzza a fertőzéshigiéniai és a társas távolságtartási szabályok fontosságát.

Bármely egészségesnek gondolt ember hordozhatja a vírust. Ezt tudatosítanunk kell magunkban, és ennek megfelelően kell alakítani a viselkedésünket” 

– emelte ki a bonni egyetem közleménye szerint Marin Exner, az egyetemi klinika higiéniai és közegészségügyi intézetének vezetője.

Azt is kiderült, hogy a fertőzésveszélyt tekintve nincsenek számottevő különbségek a korcsoportok között, a vírust hordozó gyerekek nagyjából ugyanannyira fertőzőképesek, mint a felnőttek.

Ugyanakkor meglepően alacsony a valószínűsége annak, hogy a vírus háztartáson belül terjed.

Gangeltben a többiekhez képest nagyobb arányban mutatták a vírus által keletkező betegség tüneteit azok, akik részt vettek a februári karneváli ünnepségen. Ezért további kutatásokat terveznek annak feltérképezésére, hogy a hosszan tartó zárttéri testi közelség és a hangos beszéd, illetve az éneklés révén erőteljes cseppképződés hozzájárulhatott-e a súlyosabb megbetegedéshez – olvasható a közleményben.

Az RKI hétfői adatai szerint Németországban egyelőre javul a járványhelyzet, a vírus mind inkább visszaszorul, a reprodukciós rátája (R0) 0,74-en áll, ami azt jelenti, hogy

minden 100 fertőzött már csak átlagosan 74 embernek adja tovább.

Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) országszerte 163 175 ember szervezetében mutatták ki, ami 679 esettel több az egy nappal korábbinál. Így március eleje óta a legalacsonyabbra süllyedt napi új igazolt fertőzések száma.

A vírus okozta betegségben (COVID-19) 6692 igazolt fertőzött halt meg, ez 43-mal több az egy nappal korábbinál.

A napi új halálesetek száma szintén többheti mélypontra süllyedt.

A kimutatás valószínűleg nem pontos, mert az RKI csak a tartományokból hivatalos úton továbbított adatok alapján tudja követni az igazolt fertőzöttek és a halálesetek számának alakulását, és hétvégén, ünnepnapokon nem érkezik meg mindenhonnan az összes adat. Az új esetek és a halálozások száma azonban az egy héttel korábbihoz – vagyis hasonlóan pontatlan adathoz – képest is jelentősen csökkent.

A gyógyultnak minősülő – a fertőzésen már túljutott igazolt fertőzöttek – becsült száma 132 700, ami 2200-zal több vasárnaphoz képest. Ezt a számot csak becsülni lehet, mert csak a vírus megjelenésének tényét kell hivatalosan rögzíteni, és nem kell külön bejelenteni, ha valaki már nem hordozza a kórokozót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!