szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy helyi televízió munkatársai haltak meg egy kabuli robbantásban

Egy helyi tévétársaság két munkatársa halt meg szombaton Kabulban, amikor út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel a gépkocsijuk mellett - közölte az afgán belügyminisztérium.

Négy további ember megsérült. 2019 szeptemberében ugyanennek a csatornának, a Hurszid TV-nek szintén két munkatársa halt meg egy hasonló merényletben Kabulban. A robbantás elkövetőjeként eddig egyetlen csoport sem jelentkezett.

Kabulban az iszlám szélsőséges tálibok és az Iszlám Állam terrorszervezet is aktív, miközben az afgán kormány és a tálibok közötti konfliktus, melynek a biztonsági erők és a polgári lakosság körében egyaránt vannak áldozatai, főként a tartományokban zajlik.

Az Egyesült Államok február 29-én Dohában az országot 1996-tól 2001 őszéig uraló szélsőséges iszlamista tálibokkal megállapodást írt alá. Ennek értelmében az amerikai és a velük szövetséges békefenntartó erőket fokozatosan kivonják Afganisztánból, a kabuli kormány fogolycserét hajt végre a tálibokkal, és a tálibok béketárgyalásokat kezdenek a központi kormányzattal, amellyel eddig nem voltak hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni, mert az amerikaiak bábjának tekintették azt.

 

(A csatolt kép illusztráció, egy kabuli robbantást ábrázol, de nem a mostani alkalmat.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!