szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Komoly incidens” történt a skót városban, a rendőrség azonban egyelőre nem közölte, mi történhetett. Egy rendőr is kórházba került, lelőtték a gyanúsítottat.

Rendőrök árasztották el a skóciai Glasgow központját péntek délután – írja a BBC. A vészhelyzet mibenlétéről egyelőre nem árultak el részleteket a hatóságok, annyit azonban közöltek, hogy urai a helyzetnek, illetve hogy egy férfi gyanúsítottat meglőttek. Sajtóértesülések szerint életét vesztette, csak úgy, mint három személy, akiket megkéselt. Ezt a feltételezést osztotta korábban a The Sun, a BBC és a Sky News is, de később arról számoltak be a portálok, hogy csak a gyanúsított halt meg.

Összesen – a támadót nem számítva – 6 személy került kórházba a Police Scotland szerint. A Glasgow Times a skót rendőrségre hivatkozva azt közölte, egy rendőrt is megkéseltek. Az állapota kritikus, de stabil. Ezt Steve Johnson, a Police Scotland főparancsnok-helyettese Twitteren megerősítette. Johnson azt is közölte, a meglőtt férfin kívül nem keresnek mást a történtekkel összefüggésben.

Egy szemtanú egy irodaépületből feltartott kézzel kisétáló emberről beszélt a BBC riporterének. Mások szerint négy embert mentőautóval vittek el a helyszínről.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy egy fekete férfit látott a földön feküdni, benyomása szerint szúrt vagy lőtt sebbel az oldalán. A Sky News szerint a Park Inn Hotelben történt az incidens. Sajtóértesülések szerint itt menedékkérőket szállásoltak el.

Nők és férfiak sikolyára ébredt a Park Inn egy lakója, aki a Glasgow Times-nak nyilatkozott arról, amit a helyszínen átélt. Miután felkelt, az ablakhoz lépett: kint a szálloda felé forduló embereket látott. A harmadik emeletről, ahol aludt, először lifttel indult ezután a szabadba. A lift azonban csurom vér volt, így a lépcsőt választotta végül. A hotel recepcióján ugyancsak azt látta, hogy vér borít mindent. Ekkor még sok menedékkérő volt szerinte az épületben, a lapnak nyilatkozva arról is beszélt, hogy aggódik értük.  

 

Az elkövető lehetséges indítékairól egyelőre semmit sem lehet tudni. A skót rendőrség a Twitteren közzétett péntek esti rövid kiegészítő tájékoztatásában bejelentette, hogy nem terrorcselekményként kezeli a történteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!