Tetszett a cikk?

Moszkva szerint nem igaz az a vád, hogy az orosz titkosszolgálatok fejpénzt fizettek volna a megölt amerikai katonákért az afganisztáni tálibokhoz közelálló milíciák tagjainak.

Az állítólagos megállapodásról a The New York Times, a The Wall Street Journal és a Washington Post számolt be amerikai politikusoktól kapott értesülésekre hivatkozva. A cikkek szerint a fejpénzt ugyanannak az orosz katonai hírszerzéshez tartozó egység tagjai adták át, amelyet azzal vádolnak, hogy Európában merényleteket hajtott végre a Moszkva által veszélyesnek ítélt célszemélyek ellen.

A BBC vasárnap arról számolt be, hogy az oroszokhoz hasonlóan a tálibok képviselői is cáfolták az amerikai lapjelentéseket. Az orosz akció célja állítólag az volt, hogy az amerikai katonák megölésével meghiúsítsák az USA és a tálibok közötti békemegállapodás tető alá hozását. Donald Trump amerikai elnök – aki állítólag már hónapok óta tudott a fejpénz ügyéről, ugyancsak hazugságnak nevezte a lapértesüléseket és azt állította a The New York Times szándékosan le akarja járatni őt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!