szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz árvízvédelmi rendszer ügyét sorozatos botrányok kísérték.

Élesben tesztelték pénteken azt a 78 mobilzsilipből álló árvízvédelmi rendszert, amely elviekben képes lesz megvédeni Velencét az olyan árvizektől is, mint amilyen tavaly ősszel pusztított a népszerű olasz kikötővárosban.

A Mose (Mózes) nevű árvízvédelmi rendszert az 1980-as években kezdték el tervezni, de a kiépítése csak 2003-ban kezdődött meg. A csúszást a fejlesztéssel kapcsolatos sorozatos botrányok és korrupciós ügyek okozták.

©

A gát pénteki, első próbájában az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte is részt vett. A rendszer bekapcsolása után körülbelül 90 percbe telt lecsökkenteni a vízszintet a város Lido, a Malamocco és a Chioggia nevű lagúnáinál.

A vízből kiemelkedő zsilipek 1,5 kilométer hosszú gátat képeznek, ha pedig teljesen elkészülnek, fél óra alatt is fel tudnak emelkedni. Erre azonban még legalább másfél évet várni kell, a rendszer ugyanis továbbra sem mondható százszázalékosnak.

(a BBC nyomán)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Bizottság vizsgálja a BKK-hiányt okozó e-jegyrendszert

Karácsony: Bizottság vizsgálja a BKK-hiányt okozó e-jegyrendszert

Jordan Peterson koronavírusos

Jordan Peterson koronavírusos

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire

Két államtitkár sem tudott választ adni Tordai Bence kérdéseire