szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök lemondását követelő tüntetők előrehozott választást követelnek.

Negyven napja tüntet Bulgáriában az ellenzék. A tiltakozók Bojko Boriszov miniszterelnök és Ivan Gesev főügyész távozását követelik, a kormányt korrupcióval és maffiakapcsolatokkal, valamint sajtó- és szólásszabadság korlátozásával vádolják. A tüntetők előrehozott választást követelnek.

A tiltakozások elérték a bolgár vidéket is: fontos csomópontokat zártak le Várnában, Burgaszban és akadályokat emeltek a ruszei Duna-hídon. Az Euronews cikke szerint a tüntetések „békések, ám annál elszántabbak”.

Bojko Boriszov 2009 óta – egy kisebb megszakítással – vezeti Bulgáriát, azóta a harmadik ciklusát tölti, többször is kijelentette, hogy nem hajlandó lemondani. Néhány napja bejelentette, hogy teljesen új alkotmányt terjeszt elő, mellyel felére csökkentené a képviselők számát és összevonná az igazságszolgáltatást irányító testületeket. A Transparency International szerint Bulgária az EU legkorruptabb országa, az Európai Parlament pedig jelentésében azt állapította meg, hogy a bolgár állampolgárok évente 11 milliárd eurótól esnek el a korrupció miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

A BKK szerint a kormány feltételei miatt nem tudják újratervezni a Blaha Lujza teret

A BKK szerint a kormány feltételei miatt nem tudják újratervezni a Blaha Lujza teret

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat