szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendszerváltás óta most volt a legalacsonyabb, 46 százalékos a részvétel az önkormányzati választásokon.

Romániában a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) előre törését jelzik a vasárnap tartott önkormányzati választások után ismertetett exit poll becslések.

A rendelkezésükre álló előzetes eredmények szerint a PNL a megyei önkormányzatok majdnem 50 százalékában nyert – mondta el röviddel az urnazárást követően Ludovic Orban miniszterelnök. A PNL elnöke azt is hozzátette a Transindex beszámolója szerint, hogy számításaik szerint 17-20 megyeszékhelyen ők adják majd a polgármestert, és nem kevesebb mint 1500 polgármestere lesz a politikai alakulatnak.

Bukarestben két felmérés is Nicusor Dan, a PNL és USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmét mutatja a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel (39 százalék) szemben. Nicușor Dan Bukarest új főpolgármestere a CURS Avangarde bukaresti exit-poll adatai szerint. Úgy tudni a PNL jelöltje 47,2 százalékot ért el, míg legnagyobb ellenfele, a mostani polgármestere, a PSD-s Gabriela Fira csak 39-et.

Négy évvel ezelőtt a PSD mind a hat bukaresti kerületi polgármesteri tisztséget is elnyerte, ezek közül egyet tudott megtartani. Romániában a rendszerváltás óta most volt a legalacsonyabb, 46 százalékos a részvétel az önkormányzati választásokon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szex, rock és ecset - Portréfilm a Rolling Stones gitárosáról

Szex, rock és ecset - Portréfilm a Rolling Stones gitárosáról

Kövér 4,4 millióra büntette Jakabot a krumplis akciója miatt

Kövér 4,4 millióra büntette Jakabot a krumplis akciója miatt

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért