szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Éjjel is folyamatosan lőtték egymást az azeri és az örmény csapatok a vitatott hovatartozású enklávéban, Hegyi-Karabahban. Az örmények – akik szerint Azerbajdzsán "terrorista zsoldosokat" is bevetett – lelőttek három azeri helikoptert, az egyik Iránban csapódott be. Az azeri fél pedig közölte: vagy kivonulnak az örmények, vagy folytatódik a háború.

Csütörtökre virradó éjjel tovább folytatódtak a heves összecsapások az azeri és az örmény csapatok között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium csütörtök reggel arról számolt be, hogy csapataik előző nap estétől folyamatosan tüzérségi csapásokat mértek az örmények állásaira – jelentette az MTI. Az örmények ágyútüzében állítólag meghalt egy civil Terter városában, amely a hegyi-karabahi háborút 1994-ben lezáró tűzszünet által lefektetett demarkációs vonal közelében fekszik. Súlyosan megrongálódott a helyi vasútállomás is.

Folytatódtak a heves összecsapások az azeri és az örmény csapatok között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban.
©

Az azeri főügyészség közlése szerint szeptember 27-e – az összecsapások kezdete – óta összesen 16 azeri állampolgár vesztette életét az örmény hadsereg ágyútüzében, 55-en megsebesültek. Százhatvanhárom lakóházban és 36 polgári létesítményben keletkeztek súlyos károk.

Az örmény védelmi minisztérium pedig csütörtökön azt jelentette, hogy a szembenálló feleket elválasztó vonal mentén továbbra is feszült a helyzet, folytatódik a tüzérségi fegyverekkel és más eszközökkel vívott konfliktus.

Susan Sztyepanján szóvivő közölte, hogy egész éjszaka folyt a harc Arcah Örmény Autonóm Területen (ez Hegyi-Karabah örmény elnevezése). Az azeri erők több csapásirány mentén törekedtek erőik átcsoportosítására, hogy kedvezőbb állásokat foglaljanak el, de az örmény erők ezt igyekeztek megakadályozni.

Iránban zuhant le egy kilőtt helikopter

A Lenta orosz híroldalon jelent meg közben a hír, hogy a karabahi védelmi erők lelőttek három azeri harci helikoptert a déli határvidéken, az egyik Irán területén csapódott be. Az örmény hadsereg sajnálkozását fejezte ki (mármint Iránnak üzenve), egyszersmind jelezték, hogy a hasonló esetek elkerülhetetlenek, mivel a harcok a határvidéken (is) zajlanak.

©

Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök közben bejelentette, hogy a nemzetközi terrorizmus ellen harcolnak, és óriási győzelmet arattak – legalábbis diplomáciai fronton. Azzal vádolta meg Azerbajdzsánt, hogy terrorista zsoldosok bevonásával támadják Kazahsztánt és Örményországot.

©

Szerdán Ilham Alijev azeri államfő bejelentette, hogy nem látja értelmét a párbeszédnek, a harcok befejezésének egyetlen feltétele az örmény erők kivonása Hegyi-Karabah területéről. Azaz egyik fél sem tágít, így továbbra sincs sok esély rá, hogy tárgyalóasztal mögött rendezzék a konfliktust.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Nehézfegyverzettel és törökökkel zajlik már Karabahban az örmény–azeri háború

Bár a világ valamennyi hatalma az ellenségeskedések azonnali beszüntetését szorgalmazza, az Azerbajdzsán területébe ékelt, többségében örmények lakta Karabahban folytatódnak a vasárnap kezdődött súlyos örmény–azeri harcok. A jelek szerint a válságnak aligha lesz békés megoldása, már csak azért sem, mert közben egy új szereplő, Törökország is aktivizálja magát.

Müller Cecília szerint kiteljesedni látszik a járvány

Müller Cecília szerint kiteljesedni látszik a járvány

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 1. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 1. rész

Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia

Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia