szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megnyílt az út, hogy még tovább szigorítsanak Európa legridegebb abortusztörvényein. Szinte teljesen megszűnhet a legális terhességmegszakítás lehetősége Lengyelországban.

A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. Ezzel megszüntette a művi terhességmegszakítást lehetővé tevő kevés törvényes indok közül azt, amivel a leggyakrabban éltek, az amúgy is Európa legszigorúbb abortusz-szabályozásával rendelkező országban.

A törvények a döntésnek megfelelő módosítása után az állapotos lengyel nők csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erőszak áldozataiként vagy vérfertőző viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket vagy életüket. Az utóbbi indokokkal eddig az abortuszkérelmek mindössze 2 százalékában éltek.

A 38 millió lakosú Lengyelországban évente körülbelül 2000 abortuszt végeznek el jogszerűen, de nőjogi csoportok szerint az illegálisan vagy külföldön elvégzett beavatkozások száma elérheti a 200 ezret is.

A döntést azonnal elítélte az emberi jogok európai érvényesülésére vigyázó Európa Tanács. “Szomorú nap ez a nők jogaira nézve” - mondta az tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic, aki szerint ezzel megsemmisítették gyakorlatilag az összes abortusz jogi alapját, ami sérti az emberi jogokat.

A lehető legrosszabb történt, ami csak történhetett. Nagyon káros ítélet született, ami sok nő és sok család életét teszi tönkre

- idézte a Guardian Kamila Ferencet, egy olyan civil szervezet ügyvédjét, aki azoknak a nőknek segít, akiktől megtagadták az abortusz lehetőségét.

A kormányzó Jog és Igaszságosság párt 2016-ban már megpróbált szigorítani az abortuszszabályokon, de visszakozott, miután országszerte nők tízezrei tiltakoztak az utcákon. Most egy ezzel erre rímelő petíciót karoltak fel, aminek nyomán az elmúlt években politikailag megtisztított alkotmánybíróság elé utalhatták a kérdést, ami a kormánypárnak kedvező döntést hozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vándor Éva Élet+Stílus

A szavakat és az érveket is megerőszakolják az abortusz tilalmáért küzdő politikusok

Előbb a szavak feletti harcot nyerte meg az amerikai abortuszellenes mozgalom, és most az így szerzett fegyverrel döntenék el végleg a jogi harcot is a saját javukra. Arra is van válaszuk, ha tudatlannak bizonyulnak, ilyenkor Isten nevét említik. Ami az Egyesült Államokban zajlik, az egy olyan kultúrharc, amely az egész világra kihatással van. És amelyben nemcsak a női test felett akarnak uralkodni, de a nők véleményét is semmibe veszik.

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, ketten meghaltak

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, ketten meghaltak

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után