szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztriában keddtől betiltanak minden rendezvényt, bezárnak a színházak, a múzeumok és a hotelek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak.

Éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe Ausztriába,  este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben - például munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás miatt - hagyhatják el lakhelyüket az osztrákok, jelentette be Sebastian Kurz kancellár. A profi sportok kivételével betiltanak minden rendezvényt, bezárnak a színházak, a múzeumok, az uszodák a konditermek és hotelek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak. A veszteségek 80 százalékát az állam megtéríti. Személyes találkozókra legfeljebb két háztartás tagjai között kerülhet sor.


Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttérnek a digitális oktatásra.
Az üzletek korlátozások nélkül nyitva tarthatnak, és a személyes szolgáltatást nyújtók - fodrászok, kozmetikusok - is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor 10 négyzetméterre csak egy vendég juthat.


Kurz az esetek robbanásszerű növekedésével indokolta a szigorításokat. Megjegyezte: az intézkedéseket decemberben enyhíthetik. Ausztriában 104 925 fertőzöttje és 1109 halálos áldozata van a koronavírusnak.


Görögország szombaton általános éjszakai kijárási tilalmat jelentett be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. Kiriákosz Micotakisz miniszterelnök elmondta: az új intézkedések a fertőzések emelkedéséért felelős két fő területet, a szórakoztatóipart és a közlekedést célozzák. A kijárási tilalom kedden lép életbe, és éjféltől hajnali 5-ig lesz érvényben. Ugyanaznap országszerte kötelezővé válik a maszk viselése. Az erősen fertőzött területeken vaz éttermeknek és a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, valamint nem tarthatják meg a kulturális és sporteseményeket. Az egyetemek digitális tanrendre térnek át, és a kormány igyekszik lehetővé tenni, hogy dolgozóinak 50 százaléka otthonról végezhesse munkáját. A korlátozások legalább egy hónapig maradnak érvényben. Görögországban pénteken 1690-nel nőtt a fertőzöttek száma. Az országban 37 196 fertőzöttje és 620 halálos áldozata van a koronavírusnak.


Eközben az Egyesült Államokban, Németországban, Lengyelországban és Belgiumban is rekordot döntött a napi új esetek száma.
Az Egyesült Államokban pénteken bejelentették, hogy 24 óra alatt 100 233 új fertőzöttet regisztráltak, ami világrekord. A magas esetszám azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban másodpercenként több mint egy új fertőzöttet jelentenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből

Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád

A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád