szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalább tizenöt ember sérült meg, és három halálos áldozata is van a hétfő este Bécsben történt terrortámadásnak. A támadók közül egyet lelőttek, a társa, vagy társai ellen hajtóvadászat zajlik. A bécsieket kérik, maradjanak otthon, a gyerekeknek kedden nem kötelező iskolába menniük. Csehország ellenőrzést vezetett be az osztrák határon.

Fegyveresek nyitottak tüzet járókelőkre és szórakozó vendégekre hétfőn este nyolc óra körül Bécs belvárosában egymás után legalább hat helyszínen. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki és lezárta a környéket, majd átfogó akcióba kezdett. 

Karl Nehammer belügyminiszter éjjel egykor tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy járókelő meghalt a támadásban, egy támadót pedig lelőttek, és legalább egy fegyveres még szökésben van. 

A hatóságok újabb, kedd hajnali tájékoztatóján már három civil áldozatról beszéltek, de az osztrák sajtóban, rendőrségi értesülésekre hivatkozva, legalább hét halottról írnak.

A Guardian kedd reggeli összesítője szerint az egyik fegyveres lakását átkutatták a hatóságok, de azt nem árulták el, találtak-e valamit.

Nehammer megjegyezte, hogy a támadók egyike az Iszlám Állam szimpatizánsa volt, őt lőtték le a rendőrök. Az illetékesek abban is majdnem biztosak, hogy a támadás összhangolt, több ember által kivitelezett cselekmény volt, az érintettek kiléte ugyanakkor továbbra sem ismert, az információk begyűjtése jelenleg is zajlik.

A támadásban kórházi források szerint tizenöt ember megsebesült, köztük többen súlyosan. Éjfél után a Die Presse azt írta, hogy a megölt terrorista holtteste még mindig a Ruprechtskirche előtt fekszik, körülötte lőszerek, és elképzelhető, hogy egy robbanó öv. A helyszínen emiatt tűzszerészek dolgoznak. A lap egy térképen bemutatta azokat a bécsi belvárosi helyszíneket, ahol lövések dördültek hétfőn este.

Elterjedt a híre annak, hogy túszokat ejtettek a támadók egy étteremben, de ezt a belügyminiszter nem erősítette meg.

©

Hétfőn este Ausztriában sok helyen tartottak búcsúbulikat, vacsorákat, mert keddtől több korlátozás is életbe lépett a járvány miatt. Több étteremben bent ragadtak a vendégek, mert a támadások során bezárkóztak, utána pedig nem hagyhatták el a helyiséget. Őket - csakúgy, mint a bécsi opera közönségét - a rendőrök kísérik ki fokozatosan egy biztosított metróállomásig, lényegében evakuálják a belvárost.

A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak otthon, vagy ha az utcán vannak, keressenek menedéket, és ne használják a tömegközlekedést. Azt is kérik a lakosoktól, hogy ne osszanak meg fotókat, illetve videókat a támadásról a közösségi felületeken, inkább töltsék fel a rendőrségi felületre, a https://upload.bmi.gv.at oldalra. Ennek ellenére több olyan felvétel is kering a neten, amelyen az egyik feltételezett támadó látható, amint az utcán tüzet nyit emberekre. A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre. Egy másik felvételen egy fegyveres előbb gépfegyverrel lő le egy fiatal férfit, majd még egy pisztollyal is többször rálő a fekvő testre.

Rendőrök őrzik az operaházat
©
©

Sebastian Kurz osztrák kancellár visszataszító terrortámadásnak minősítette a történteket, és azt ígérte, a rendőrség határozott lépéseket fog tenni a támadás elkövetői ellen. Azt is elmondta, hogy a rendőrök egy terroristát már ártalmatlanítottak. Azt ígérte, nem fogják engedni, hogy a terrorizmus megfélemlítse őket. Közölte azt is, hogy Bécsben a katonaságot is bevetik, hogy biztosítsák a biztonságot. Kedden mindenesetre a gyerekeknek nem muszáj iskolába menniük Bécsben, de ügyelet azért lesz az iskolákban azoknak, akikre otthon nem tudnak vigyázni.

Az első hírek arról szóltak, hogy az egyik bécsi zsinagóga körül kezdődött a lövöldözés, így felmerült, hogy a zsidó hitközség lehetett a célpont, de a Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. Az ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

Az egyik elkövetőről videó is készült: 

Emanuel Macron francia államfő Twitter-üzenetében szolidaritásáról biztosította Ausztriát. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel belga kormányfő és Boris Johnson brit kormányfő is együttérzéséről biztosította az osztrákokat. Ugyanígy tett Andrej Babis cseh kormányfő is, Csehország egyúttal bevezeti a szúrópróbaszerű határellenőrzést az Ausztriából érkezőknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen