szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai elnök is vett már az agendájára témát tőlük, több republikánus politikus számára is hírforrásnak számítanak. A QAnon mozgalom politikai és társadalmi hatásairól beszélgettünk Krekó Péterrel és Török Bernáttal.

Az Egyesült Államokban csúcsra jár a QAnon mozgalom, amely hamis hírek becsatornázásával és összeesküvés-elméletek terjesztésével próbál zavaros ideológia mentén kitűzött politikai célokat elérni.

A mozgalom születését 2016 környékére datálhatjuk. Az akkori amerikai választási kampány egyik legbizarabb momentuma egy alaphír volt, mely arról szólt, hogy Hillary Clinton demokrata jelölt az egyik prominens szereplője egy sátánista-pedofil szektának, mely behálózza az egész amerikai közigazgatást, célja pedig megakadályozni Donald Trump hatalomra jutását.

Bizarr vallássá kezd válni az összeesküvés-elméleteket csúcsra járató mozgalom

Európában is terjed az USA-ban lábra kapott QAnon. A tengerentúlon már a politika felső köreiben is megjelent, Trump elnök hazafiaknak nevezte tagjait. A QAnon-hívők körében is első számú ellenség az univerzális háttérhatalommá minősített Soros György.

A QAnon azóta is megállás nélkül bombázza az amerikai közvéleményt a vadabbnál vadabb elméletekkel, hamis hírekkel. A legmagasabb republikánus körökben is akad támogatójuk, Donald Trump elnök pedig, bár sosem hivatkozik rájuk, kapott már fel témákat a QAnon válogatásaiból.

Vendégeinkkel, Krekó Péterrel, a Political Capital ügyvezető igazgatójával és Török Bernáttal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensével arról beszélgettünk, meddig terjedhet egy ilyen mozgalom hatása és hatalma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese

Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is