szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Évekkel ezelőtt több amerikai és kanadai, Kubában szolgáló diplomatának lettek rejtélyes tünetei.

A havannai szindróma első hivatalos magyarázata szerint „irányított”, pulzáló rádiósugarak okozhatták a diplomaták tüneteit – számolt be az amerikai tudományos akadémia jelentéséről a Guardian.

A Kubában szolgáló amerikai és kanadai nagykövetség személyzete 2016-ban kezdett el egészségügyi problémákról beszámolni: ezek között volt a hallásromlás, beszédproblémák, orrvérzés és más, megmagyarázhatatlan tünetek.

Korábban a szúnyogirtószereket és a hangos tücsköket sem zárták ki a tüneteket kiváltó okok közül.

Donald Trump a kubai kormányt tette felelőssé az esetekért és 2017-ben az incidensek következtében két kubai diplomatát ki is zártak Washingtonból, vaamint visszahívták a Havannában dolgozókat és családtagjaikat.

Idén októberben Mike Pompeo, az amerikai külügyminiszter jelentette be, hogy „jelentős amerikai kormányzati forrásokat” fordítanak arra, hogy kutassák a szindrómát és annak okait.

Bár a kutatók azt nem tudták pontosan meghatározni, honnan is eredhet a tüneteket és a szindrómát okozó energia, arra kitértek, hogy „nyugati és szovjet tanulmányok is évtizedekre visszamenőleg megerősítik, hogy milyen körülmények okozzák a lehetséges mechanizmusokat.”

A jelentés szerint pszichológiai és társadalmi tényezők is szerepet játszhattak a havannai szindrómában, azonban azok nem magyarázzák az „akutan fellépő, hirtelen jelentkező, szokatlan tüneteket és jeleket.”

Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár további vizsgálatokra lenne szükség, nem zárhatják ki, hogy újfajta eszközökkel okozzanak kárt egymásnak a politikai zereplők.

A jelentés készítésében közreműködő bizottság tagjai aggodalmukat fejezték ki, hogy esetleg más, tengerentúlon szolgáló amerikaiak körében is felbukkanhatnak új esetek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy héten belül három sztrájkot tartottak a Continental makói telepén, de még mindig nincs megállapodás

Egy héten belül három sztrájkot tartottak a Continental makói telepén, de még mindig nincs megállapodás

Rácz Zsófia: Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell

Rácz Zsófia: Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának