szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár nincs kimondva, a törvény azután született, hogy Los Angelesben őrizetbe vették Mexikó korábbi védelmi miniszterét.

Elfogadta kedden a mexikói törvényhozás alsóháza azt a módosító javaslatot, amelyet a szenátus már előző héten megszavazott, és amely korlátozza a külföldi szervezetek tevékenységét a latin-amerikai országban.

Elemzők szerint a jogszabály az Egyesült Államoknak szánt fricska, miután az elmúlt hetekben a két ország között feszültség alakult ki a kábítószer-ellenes műveletek miatt. Washington bírálta is a javaslatot, amely megnehezíti az amerikai hatóságok fellépését a mexikói bűnbandák ellen.

A törvény nem nevesíti az Egyesült Államokat, de a mexikói elnök azt követően terjesztette elő a törvénymódosítást, hogy Los Angelesben őrizetbe vették Salvador Cienfuegos korábbi mexikói védelmi minisztert kábítószerrel kapcsolatos vádakkal, majd a politikust később szabadon engedték.

A módosítás értelmében a Mexikóban tevékenykedő külföldi szerveknek minden információt meg kell osztaniuk a mexikói hatóságokkal, és nem mentesülnek a következmények alól, ha bűncselekményt követnek el. Az amerikai hatóságok óvakodnak megosztani információkat a helyi hatóságokkal, mert megítélésük szerint a kábítószeres bűnszervezetek sok helyen beférkőztek a bűnüldöző szervek soraiba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének

Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben