Tetszett a cikk?

Vasárnap délután Berlinben felszállt a Moszkvába tartó repülőgépre Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki, aki az utóbbi fél évben Németországban lábadozott, miután tavaly augusztusban idegméreggel próbálták őt megölni az oroszországi Tomszkban.

Navalnijt a német rendőrség közvetlenül a Pobjeda orosz légitáraság Moszkvába induló repülőgépéhez vitte, az ellenzéki be sem tette a lábát a Brandenburg reptér indulási csarnokába. Navalnijt hazaérkezése után azonnal őrizetbe vehetik, ezt kezdeményezte ugyanis az illetékes orosz hatóság, amely szerint az Navalnij azzal, hogy nem jelentkezett kéthetenként a rendőrségen, megsértette a feltételes börtönbüntetés szabályait. Navalnijt egy állítólagos csalási ügyben ítélték 2018-ban börtönre, az ellenzéki szerint az ítélet azért született, hogy ne indulhasson az oroszországi elnökválasztáson. Közben egy másik ügyben is eljárást indítottak ellene, azzal is vádolják, hogy elsikkasztotta az általa vezetett korrupció-ellenes alapítványnak küldött adományokat.

Bár a repülőút közel három óráig tart, Moszkva Vnukovo repülőterén már rengeteg a rendőr, s helyi források szerint sokan érkeznének a reptérre, hogy üdvözöljék a 44 éves politikust. A hatóságok ugyanakkor csak azokat engedik be, akiknek érvényes repülőjegyük van. A rendőrök közben már őrizetbe vettek több embert, akik megpróbáltak bejutni az épületbe. Navalnijjal együtt felesége, valamint két munkatársa indult el Moszkva felé.

Orosz elemzők arra számítanak, hogy Navalnij nem „üres kézzel” tér haza: fél éve volt arra, hogy a nyugati oknyomozó újságírók segítségével újabb leleplezéseket készítsen elő. Legutóbb azzal keltett feltűnést, hogy telefonon beszélgetett az egyik merénylővel – az FSZB egyik ügynökével – aki némi habozás után elismerte az akció tényét és újabb részleteket árult el a novicsokkal elkövetett merényletről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Marabu Féknyúz: Herr Orbán

Marabu Féknyúz: Herr Orbán

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van