szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kritikusai szerint az új adó csak egy kísérlet a független sajtó megroppantására.

„Itt most a kedvenc hírportálját kellene látnia. Elnézést kérünk az olvasóinktól és a megértésüket kérjük, de most a nyílt levelünk következik.” – Ez a felirat fogadja a lengyel tvn24.pl oldalára látogatókat, amelynek újságírói az új reklámadó bevezetése ellen tiltakoznak – írta meg a 444.hu. A tvn24.pl-en kívül több mint negyven másik médiafelület is tiltakozását fejezte ki, az oldalak mellett pedig a rádiók is felfüggesztették a hírszolgáltatást.

A fekete címlapokkal, illetve a hírmentességgel a lengyel újságírók egy új adónem ellen tiltakoznak, amit a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva vetne ki. Kritikusai szerint az új adó azonban csak egy kísérlet a független sajtó megroppantására, hiszen ha bevezetik, akkor a reklámbevételekből származó összeg 2-15 százalékát kellene befizetniük az orgánumoknak a cég méretétől függetlenül.

Nem mentesülne az új adó alól az állami média sem, azonban ők olyan jelentős támogatást kapnak, hogy számukra ez nem jelent problémát.

A Politicónak korábban nyilatkozó lengyel médiavállalkozó szerint a lengyel kormány a magyar módszert másolja, céljuk pedig a független média ellehetetlenítése.

(Kiemelt képünkön Mateusz Morawiecki Lengyelország Minisztertanácsának elnöke látható.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Évi több száz milliárd dollárt bukik a világ, mert nincs szemüvege mindenkinek, akinek kell

Évi több száz milliárd dollárt bukik a világ, mert nincs szemüvege mindenkinek, akinek kell

Megduplázódott a rendkívüli szünetet elrendelő iskolák száma két hét alatt

Megduplázódott a rendkívüli szünetet elrendelő iskolák száma két hét alatt

Életfogytiglanra ítélték első fokon a kíméletlen csantavéri gyilkost

Életfogytiglanra ítélték első fokon a kíméletlen csantavéri gyilkost