szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 270 ezer bejelentést kaptak, 280 embert letartóztattak, 300 ellen vádat emeltek. A Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója a szenátus egyik bizottságában beszélt a január 6-i események ügyében zajló nyomozásról.

Belföldi terrorcselekménynek minősítette a Capitolium elleni, január 6-iki támadást az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Erről Christopher Wray, az FBI igazgatója beszélt kedden, az amerikai törvényhozás felsőházának igazságügyi bizottsága előtt.

Ez a támadás, ez az ostrom bűnözői magatartás volt. Ez ennyire egyszerű, és ezért az FBI ezt belföldi terrorizmusnak tekinti

- mondta az igazgató, aki szerint a nyomozóiroda több mint 270 000 állampolgári bejelentést kapott az amerikaiaktól, amelyek segítettek azonosítani a támadásban feltehetően részt vevő embereket. "Néhányan megtették azt a fájdalmas lépést is, hogy barátaikat vagy családtagjaikat jelentették fel" - mondta.

Január 6-án Donald Trump volt elnök hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a Trump által elveszített, novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is. A volt elnök ellen a demokrata többségű alsóház lázadás szítása miatt emelt vádat, a Capitolium megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt. Donald Trumpot végül - az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) végén - a szenátus felmentette.

Az FBI igazgatója visszautasította azokat az állításokat, amik szerint a Capitolium elleni támadást egyetlen szélsőséges ideológia hívei követték el. "A január 6-i támadók között volt néhány - és a számuk a nyomozás előrehaladtával folyamatosan növekszik -, akiket erőszakos milicista szélsőségeseknek neveznék. És letartóztattunk néhány olyan embert is, akiket a rasszista motivációval rendelkező erőszakos szélsőségesek kategóriájába sorolnék" - mondta Christopher Wray, aki szerint nincs bizonyíték arra, hogy a radikális baloldali Antifa tagjai részt vettek volna az ostromban.

Az FBI mostanáig legalább 280 embert tartóztatott le a január 6-i támadással kapcsolatban, és több mint 300-at már vád alá helyeztek. Wray arról is beszélt, hogy az általuk vizsgált belföldi terrorizmussal kapcsolatos esetek száma megduplázódott, amióta ő vezeti az FBI-t. 2017-ben 1000 esetet jegyeztek fel, 2020-ban pedig már 2000-et.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
T.S. Élet+Stílus

Újabb kitüntetést kap a Capitolium hőse

Kongresszusi aranyéremmel ismerik el Eugene Goodman őrmester érdemeit azért a helytállásáért, amellyel megakadályozta az ostoromlók betörését a kongresszus épületének üléstermébe, és így az ott tartózkodó szenátorok életét megmentette.

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Végelszámolás alatt áll az Elios-ügy központi cége

Végelszámolás alatt áll az Elios-ügy központi cége

Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár

Nagyon drágulnak a használt autók, 3,7 millió forint ma az átlagár