szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Februárban szervezett születésnapi összejövetelt, ahol 13-an voltak jelen, miközben kormánya legfeljebb 10 fős rendezvényeket engedélyezett. Példát kell mutatnia – indokolták a hatóságok, miért rótták ki rá a 700 ezer forintnak megfelelő bírságot.

Hétszázezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kapott Erna Solberg norvég miniszterelnök a koronavírus-járvány miatti korlátozó szabályok megsértése miatt – közölte pénteken a norvég rendőrség.

Solberg ugyanis 13 fős családi összejövetelt szervezett 60. születésnapja alkalmából február végén egy hegyi üdülőhelyen, miközben korábban saját kormánya tiltotta be a tízfősnél nagyobb rendezvényeket.

Az országban több hasonló szabálysértés is történt, de a rendőrség a legtöbb esetben nem szabott ki pénzbüntetést. A kormányfő azonban a korlátozások betartatásának frontvonalában dolgozik, ezért példát kell mutatnia, nem esik azonos megítélés alá az átlagpolgárral – mondta Ole Saeverud országos rendőrfőkapitány, aki szerint nem szabad megrendíteni a társadalom bizalmát az intézkedésekben.

Amikor márciusban fény derült az esetre, a miniszterelnök bocsánatot kért a lakosságtól, és azt mondta, készen áll arra, hogy megfizesse az esetleges pénzbüntetést. Pénteken ismét bocsánatot kért. Azt mondta, sajnálja, hogy megszegte a szabályokat, és befizeti a pénzbüntetést.

Noha Solberg a férjével, Sindre Finnesszel közösen döntött az éttermi találkozó megszervezése mellett – sőt, Finnes intézte annak gyakorlati részét – a rendőrség azonban noha megállapította, hogy ők is szabályt sértettek, sem a férjet nem büntette meg, sem az éttermet, ahol a rendezvényt lebonyolították.

Erna Solberg most másodjára miniszterelnök. A szeptemberben várható választások elé azzal a pozitív teljesítménnyel nézhet, hogy a kormánya által bevezetett szigorú járványügyi intézkedésekkel sikerrel tartották nagyon alacsony szinten a megfertőződések és a halálesetek számát. Norvégia 2020 végéig a koronavírus által az egyik legkevésbé sújtott európai ország volt. A fertőzések száma azonban az új vírusvariánsok miatt az idei első negyedévben megugrott, ezért március végén további szigorításokat vezettek be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!