Tetszett a cikk?

Visszafogottan, szerényen viselkedünk, és sokszor nem válaszolunk a legdurvább támadásokra sem, jó kapcsolatokat akarunk a világgal – mondta Vlagyimir Putyin orosz államfő évértékelő beszédében, amely néhány nappal az után hangzott el, hogy kiderült: az orosz titkosszolgálat emberei voltak azok, akik 2014-ben felrobbantottak egy csehországi fegyverraktárt. Miközben Putyin beszélt, több orosz városban is tüntettek a börtönbe zárt, egyre rosszabb egészségi állapotban lévő ellenzéki, Alekszej Navalnij mellett. Moszkvában, ahol még nem kezdődött meg a tüntetés, a rendőrök sorra veszik őrizetbe az ellenzékieket.

Egyfajta sporttá kezd válni az, hogy ki tud leghangosabban valami elmarasztalót állítani Oroszországról – mondta az 1999 óta hatalomban lévő orosz elnök, Vlagyimir Putyin, aki – miután a visszafogottságról beszélt – közölte: „Remélem senki sem fogja átlépni az Oroszország által meghatározott vörös vonalakat. Ha ez megtörténik, a válasz szimmetrikus, gyors és kemény lesz. Az országunk biztonságát fenyegető provokációk kiagyalói nagyon meg fogják bánni tettüket.”

Putyin megemlítette az Oroszországot is sújtó koronavírus-járványt, és úgy beszélt, mintha már az ország túljutott volna a pandémián. „Összefogva, képesek voltunk arra, hogy a járványgörbe előtt haladjunk. A kórházi ágyak száma majdnem ötszörösére emelkedett” – mondta, s megemlítette az orosz tudósok által előállított vakcinákat is. „Az Oroszországban kifejlesztett három oltás is megtestesíti országunk növekvő tudományos és technológiai potenciálját” – magyarázta. Megígérte a turizmus fellendítését is, bejelentette, azt akarja, hogy a korlátozások feloldása után milliók érkezzenek külföldről, s ennek érdekében lehetővé kell tenni, hogy a legtöbb ország polgárai mindenféle felesleges formaság nélkül, négy napon belül megkapják elektronikus vízumukat.  

Országos tüntetés

Miközben Putyin beszélt, megkezdődött az állítólagos gazdasági bűncselekmények miatt börtönbe zárt ellenzéki, Alekszej Navalnij melletti országos tüntetés. Az orvosi ellátás elégtelensége miatt három hete éhségsztrájkba kezdett politikus támogatói először a távol-keleti városokban vonultak az utcára. A részvétel – legalábbis a keleti országrészben – alacsonyabb volt, mint a legutóbbi Navalnij-párti demonstrációkon, ennek egyik oka az volt, hogy a rendőrök nagy számban szállták meg a köztereket. A hatóságok valamennyi városban megtiltották a tüntetéseket, s annak ellenére a járvány miatti korlátozásokra hivatkoztak, hogy március 18-án – amikor a jelenleginél is jóval több volt a napi új fertőzöttek száma – a moszkvai Luzsnyiki-stadionban 80 ezer ember ünnepelte meg – jórészt maszkviselés nélkül – az Ukrajnához tartozó Krím Oroszországhoz csatolásának hetedik évfordulóját. A rendezvényen jelen volt Vlagyimir Putyin is.

©

Moszkvában, ahol magyar idő szerint este hat után kezdődik a belvárosba tervezett tüntetés, a hatóságok már lezárták a központi tereket és megkezdték a feltételezett szervezők őrizetbe vételét. Többek között letartóztatták már Ljubov Szoboljt, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Alapítvány ügyvédjét, Kira Jarmist, Navalnij szóvivőjét, valamint az ő személyes ügyvédjét, Veronyika Poljakovát is. A hatóságok legalább húsz városban tartottak házkutatásokat, és több tucat embert vittek már el. A legnagyobb tüntetés Moszkvában és Szentpéterváron várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András hvg360

Putyin Ukrajnával teszteli Biden elszántságát

Mindkét oldalról áramlanak a fegyverek az ukrán–orosz határ térségébe, a két fél egymást vádolja a 2014-ben kirobbant válság forróvá tételével. Az újabb háború veszélye akkor nőtt meg, amikor a Nyugat és Oroszország viszonya mélypontra hűlt.