Megkezdték a szlovéniai barlangban rekedtek kimentését

A turisták és vezetőik nincsenek életveszélyben.

  • MTI MTI
Megkezdték a szlovéniai barlangban rekedtek kimentését

Megkezdték annak az öt, délnyugat-szlovéniai Krizna-barlangban rekedt embernek a kimentését, akik szombaton estek fogságba a hirtelen lezúduló eső és a megemelkedett vízszint miatt – közölte a szlovén polgári védelem parancsnoka. Srecko Sestan tájékoztatása szerint az öt bajba jutott ember nincs veszélyben, a szombaton megkezdett előzetes mentési művelet során a búvárok minden alapvetően szükséges dologgal ellátták őket. Még idejében sikerült biztonságos helyre vonulniuk a barlangon belül, amelyet az ilyen vészhelyzetek miatt alakítottak ki, a bejárattól nagyjából 2,4 kilométerre.

„Fűtött sátorban vannak, egy sziklán, tíz méterrel a vízszint felett. Van ennivalójuk, meleg ruhájuk és fáklyájuk, a barlangkutató csoport legfrissebb jelentései szerint az állapotuk stabil” – hangsúlyozta a parancsnok.

A háromtagú család – két felnőtt és egy nagykorú gyerek –, valamint a két túravezető szombaton reggel indult útnak, de a heves esőzések miatt megemelkedő vízszint megakadályozta, hogy visszatérjenek a bejárathoz, ezért riasztották hozzájuk a mentőszolgálatokat.

A Krizna-barlang csak csónakkal megközelíthető, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. A turisták és vezetőik kimentésüket azért csak most kezdték meg, mert meg kellett várni, hogy a vízszint valamelyest leapadjon, de így is maradtak részek, amelyeket vélhetően úszva kell megtenniük.

A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint 8 kilométer hosszú. Negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt, és bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákra van lehetőség benne.

(Nyitóképünk illusztráció, a Krizna-barlangban készült 2019-ben.)

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.