Tetszett a cikk?

A trafikrendszert nem felülvizsgálni kell, hanem eltörölni. És gyanakodni, ha a kormány megint megvédene valamit.

Minden trafikpályázatot felülvizsgálunk – ígéri Mesterházy Attila, és ez eddig helyes, lévén hogy nyilván nemcsak Szekszárdon történt hivatali visszaélés, hanem országszerte, és az bizony bűncselekmény. Az ellenzék azonban szokása szerint a fideszes kottából játszik, ahelyett, hogy összetépné.

A kártétel ugyanis nem ott kezdődött, hogy minden egyes koncessziót csókosoknak játszottak át. Hanem magával a koncessziósdival. Azzal a csont nélkül elfogadott ötlettel, hogy majd az állam jobban tudja, hol kell cigarettát árulni.

A Lenin-szobor helyén dohánybolt tátong

Ennek eredménye az lesz, hogy a hárommillió magyar dohányos jelentős része naponta fogja elátkozni a főgennyet, aki ezt kitalálta, különösen akkor, ha él a gyanúval, hogy az illető hülyére is kereste magát ezen. A nemzeti dohányboltok a korrupció emlékművei lesznek mindenhol, korunk Lenin-szobrai; mindennap emlékeztetik a magyarokat arra, hogy mi folyik itt – de még rosszabbul járnak, akiknek nem jut Lenin-szobor.

Nemcsak a trafik nélkül maradó térségekben lesz gáz, hanem a fesztiválokon, a kempingekben és a strandokon; bárhol, ahol ideiglenesen összegyűlik egy csomó ember, amire a piac kiválóan képes egyébként reagálni, kivéve akkor, ha ebben akadályozza az állam. Olyankor ugyanis csak a feketepiac játszik.

A megoldásnak tehát csak egyik fele, hogy a koncessziókkal sakkozó helyi döbrögiket lesitteljük. A másik, hogy a koncessziókat nem újrapályáztatni kell, hanem megszüntetni az egész rendszert. Ennyi az ellenzék dolga, ha netalán valahogy hatalomra vergődik, és már rég ezzel a programmal kellene zörgetnie a kisemmizett boltosoknál. Ja és igen: a cigi mellett aszpirint is szeretnék venni a benzinkúton.

Védd magad

A magyar népnek más dolga is van viszont. Meg kell tanulnia összerezzenni, amikor őt meg akarják védeni. Olyankor mindig valami mocskos bűn készülődik.

A trafikmutyi ugyanis azzal a felvetéssel kezdődött, hogy az árusítás korlátozása az egészségünk védelmét szolgálja. Nyilván készültek hatástanulmányok arról, hogy milyen szuperül működött például az alkoholtilalom is, csak ezeket nem köteles kiadni a Nemzeti Dohány Zrt. És ez a hülyeség még mindig elhangzik, hónapokkal az után, hogy kiderült, az egész törvényt Lázár János dohánymágnás haverja írta. Biztosan rettentően kínozza a gondolat, hogy a dohányzás rákkeltő, úgyhogy kilobbizott egy törvényt, amivel tönkreteheti magát. Felgyújtani a gyárat egyszerűbb lett volna, de még most sem késő.

És ez nem az első eset. Az első ebben a ciklusban az volt, amikor megvédték a nyugdíjakat, magyarán elszedték a megtakarításokat, és elköltötték. Aztán a gyerekeket akarták megvédeni, amihez médianyomorgató hatóságra és médiatörvényre volt szükség. Ezután megvédték a magyar földet olyan módon, hogy szétosztották a baráti oligarcháknak. Kövér László napi küzdelemben védi meg az Országgyűlés méltóságát a kínos kérdésektől. Megvédték – államosították – a kórházakat és az iskolákat, ami arra volt elég, hogy most már az iskolaigazgató és a főorvos nem mondhatja el senkinek, hogy nincs pénz felmosóvödörre, viszont ettől még mindig nincs. Megvédték az ingyenes felsőoktatást is, ami annyit jelentett végül, hogy fizetni ugyan kell, de nem tandíjnak hívják. És biztosan van még egy csomó ötletük.

Amit nekiállnak megvédeni, azt pillanatok alatt a seggük alá gyűrik. Utána a megvédelmezett egyáltalán nem érzi jobban magát, viszont ha panaszkodik, akkor valószínűleg még rosszabb lesz neki.

Volt már ilyen védelemben részünk, tankok formájában. Nem vált be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Tordai Bencét letiltotta a Facebook

Tordai Bencét letiltotta a Facebook

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat

Túl vadnak tűntek a kiscicák: szabadon engedték a tavaly talált vadmacskákat