A gombatermesztés során rengeteg melléktermék, például szalma, trágya és tőzeg is keletkezik, amit eddig nem tudtak igazán hasznosítani. Ez az Európai Unióban a becslések szerint körülbelül 3 milliárd kilogrammnyi hulladékot tesz ki évente. Holland kutatók azonban azzal kísérleteznek, hogy magasabb hozzáadott értékű termékeket hozzanak létre ebből a hulladékból – írta a Phys.org.
Erre azért is szükség van, mert minden megtermelt kilónyi gombára háromszor annyi hulladék jut. Bár ennek a hulladéknak magas a szervesanyagtartalma, és így komposztálni lehet, azonban a magas víztartalom miatt nehéz (és így költséges) a szállítása.
A holland BioDetection Systems szakértői azonban megoldást találtak erre. A cégnél egyébként azzal foglalkoznak, hogy a gombák kalapjaiból, vagy az eldeformálódott gombákból kinyerik az értékes anyagokat.
Ebből a gombatermesztés során keletkező hulladékból vonják ki a szakértők például a fehérjét, a szénhidrátot, a zsírt és a kitint. A céljuk pedig, hogy ezekből a kivonatokból új termékeket hozzanak létre, így élelmiszereket, kozmetikumokat vagy éppen bioműanyagot.
Vegán burgert és ehető, folyékony fehérjegélt, valamint természetes műtrágyát már elő tudtak így állítani.
Számításaik szerint az újfajta módszerekkel és a létrehozott új termékekkel az eddigi 40 százalékára tudják csökkenteni a gombatermesztés során keletkező hulladékot.