Ford Grand C-Max teszt: megduplázták

2010. október 06., szerda, 10:00 • Utolsó frissítés: 2010. október 08., péntek, 13:43
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

A C-Max azért fontos a Ford számára, mert mérföldkövet jelent a vállalat új stratégiájában.

A C-Max azért fontos a Ford számára, mert mérföldkövet jelent a vállalat új stratégiájában. Ebben az autóban használták fel első ízben új, globális C-kategóriás padlólemezüket, amelyre egész sor C-kategóriás terméket építenek majd világszerte – például a 2011 elején bemutatandó új, következő generációs Focust is. Az ötüléses C-Max mellett, a hét üléssel is választható, tolóajtós Grand C-Max felára 300 ezer forint, a plusz két szükségülésért további 180 ezret kérnek el. A C-Max alapára 4,99 millió forint, ennyiért 1,6 literes, 105 lovas benzinmotort kapunk.

További képek a galériában.

Fotó:

A nagyobb tér kialakítását a Grand C-Maxban a 140 mm-rel hosszabb tengelytáv és a C-MAX-nál 58 mm-rel magasabb karosszéria teszi lehetővé. A 4,52 méter hosszú karosszériában elegendő a hely hét utas (a leghátsó sorban gyerekek) vagy öt utas és egy nagy csomagtartó számára.

A nagyobb modellben két oldalsó tolóajtót, illetve a második sorban ötletes, új üléshajtogató koncepciót alkalmaztak, amely a Mazda5 karakuri rendszeréhez hasonlít, de annál egyszerűbb. A középső ülés gyorsan és könnyedén a jobboldali ülés alá hajtogatható, így praktikus, átjárható tér keletkezik a két külső ülés között, s az utasok könnyedén bejuthatnak a harmadik üléssorba.

Az ötüléses C-Maxban az előző modell már bevált üléskoncepcióját alkalmazták – a második sorban három különálló, 40/20/40 arányban osztva dönthető ülés található. Felárért lehet variálni az üléseket: a középső ülés elfektethető, miközben a szélső ülések átlósan hátra és befelé mozdulva 2+2 üléses elrendezést hoznak létre. Az alacsony hátsó fejtéren azonban ez nem segít, a Grand C-Max utasai hátul kényelmesebben utaznak.

Noha a két modell a B oszlopig azonos, eltérő karakterekkel bírnak, amelyek tükrözik az egyes modellek vásárlóinak különböző prioritásait. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a C-Max a szép, a Grand C-Max a praktikus. Ezzel nagyjából azt mondjuk, hogy a nagyobb változat nem sikerült túl szépre, sőt a vonzó orrészt elnagyolt hátsóval rontották el.

Fotó:

A belső legfontosabb formai motívumai a legújabb Ford Fiestán látható elemek evolúciójának tekinthetők, az ízlésvilágot a 2009-es iosis MAX tanulmányautón kipróbált merész vonalak ihlették. Látványos a beltér, akár még tetszetősnek is mondhatnám, az anyagok minősége sem rossz, csak a Sony által kínált zenelejátszó esetlen gomb tengere ne piszkálná a szemünket. Cserébe jól szól a zene, opcióként DAB tuner is kapható hozzá, illetve a kettős antenna jobb vételt is biztosít. A kilenc hangszóróval, köztük a műszerfal közepének tetejére szerelt középső hangsugárzóval ellátott rendszer szép zenei színpadot kelt életre, és kimagasló hangminőséget garantál.

A vevők választhatják a módosított Ford rendszert is, amelyben hat hangszóró van. Ennek része többek között a digitális hangprocesszor (DSP), amellyel a vezető egyéni ízlésének megfelelően állíthatja be a hangot, opcióként kapható hozzá DAB tuner, illetve a vétel minőségét ikerantenna javítja. A rendszer egy mobiltelefonra emlékeztető vezérlőpanellel kezelhető.

A műszerfal – amely közös mindkét C-Max modellben – megemelt üléshelyzetet kínál magasra szerelt váltókarral és középkonzollal. A vezető előtti kezelőszervek és kijelzők magukba foglalják a Ford ember-gép interfész (HMI) rendszer következő generációjának elemeit, amely a Fiestában és a Mondeóban már bemutatkozott. Rengeteg a gomb és a kapcsoló, nehéz kiigazodni a kormányra zsúfolt funkciók kezelésében, igaz a bőség zavara csak a tehetősebb vásárlókat érinti, a C-Max hazai ügyfélkörének zöme nem kér hangutasításos Bluetooth-kapcsolatot, holttérfigyelőt, tolatókamerát, automatikus parkolási segédrendszert. A C-Max nagyon fejlett biztonsági és kényelmi arzenállal rendelkezik, csak győzzük kifizetni.

Az utastér használati értékét fokozzák a tárolóhelyek. Nagyok az első ajtózsebek és a kesztyűtartó, további rakodási lehetőség van az utastér hátsó részében, s a középkonzolban is található két pohártartó. A magasabban felszerelt modellek kardánbokszában kialakított doboz nagyobb, a csúsztatható kartámasz alatt rakodórekeszt képeztek ki. A rekeszben van hely telefon, vagy MP3 lejátszó, öt CD vagy egyliteres palack számára.

Napszemüvegek vagy térképek tárolására alkalmas a bizonyos modellekben a tetőre szerelt, fej feletti konzol. Ugyanitt kapott helyet a speciális kommunikációs tükör, amellyel a vezető úgy tarthat szemkontaktust az utastér hátsó részével, hogy közben nem kell hátrafordulnia. Számos csatlakozási lehetőséget alakítottak ki: ezek közé tartozik a beszédvezérlés, a Bluetooth telefonkihangosító, valamint a sokféle külső eszköz és médialejátszó számára létesített csatlakozási pontok

A műszerfalban lévő kijelző mérete és fajtája függ az autóban lévő audio-, és navigációs rendszertől. A C-Maxot navigációs rendszerrel megrendelő vevők autóit 12,7 cm átlójú, nagyfelbontású, színes kijelzővel szerelik fel.

Az opcionális FordKeyFree rendszerrel a hagyományos slusszkulcsra többé nincs szükség az ajtók nyitásához és zárásához. Ehelyett a vezető a távirányítót használja, amely kényelmesen elfér a tenyerében. Az autót három külső antennával látták el, amelyek érzékelik a jármű-specifikus távirányító közelségét. Így az autósnak csak meg kell húznia az ajtókilincset, hogy bejusson az autóba, illetve az ötödik ajtó fogantyúját, ha a raktérhez szeretne hozzáférni. A kilincs meghúzása és zár oldása között legfeljebb 200 ezredmásodperc telik el – ennyi idő kell ahhoz, hogy a rádiófrekvenciás párbeszéd a távirányító, a külső antenna és a fedélzeti elektronikus modul között végbemenjen, majd a kilinccsel az ajtó nyitható legyen. Amikor a vezető magára hagyja az autót, elegendő csupán megnyomni az egyik első ajtó kilincsén elhelyezett kis gombot. Van egy további gomb az ötödik ajtón is, amely szintén a rendszer része.

A kulcs nélküli motorindítás funkciója teljes mértékben szükségtelenné teszi a hagyományos, forgó gyújtáskapcsoló jelenlétét. A hagyományos helyzetek – gyújtás le, segédberendezések, gyújtás és indítózás – mind megtalálhatók a FordPower start/stop gomb funkciói között. A gombot ergonómiai szempontok alapján a volán mellé telepítették. A FordPower start/stop gomb minden Titanium felszereltségű modellben szériatartozék.

Fotó:

Az opcionális, elektromos mozgatású ötödik ajtó megkönnyíti a ki-, és a berakodást, s főleg akkor hasznos, ha kisgyerekkel együtt utazunk, vagy tele van a kezünk. Az ötödik ajtó háromféleképpen nyitható és zárható: használható a középkonzolon lévő kapcsoló, a távirányítón lévő gomb vagy a külső gomb az ötödik ajtó kilincsében. A záráshoz elég megnyomni az ajtó belső felére szerelt gombot. Mozgatása zajos, ha valami miatt elakad, erővel, kézzel is lecsukható. A Grand C-Max tolóajtjait nem lehet elektromos mozgatással rendelni.

Szériafelszerelés a tanksapka nélküli üzemanyagtöltő rendszer. Az egyszerűen és könnyen kezelhető Ford EasyFuel meggátolja a nem megfelelő üzemanyag tankolását, vagyis megóvja az autót egy esetleges károsodástól, illetve kényelmetlenséget és javítási költséget takarít meg az autósnak. A rendszer olyan betöltő nyílással készül, amelyet speciálisan a különböző töltőpisztolyokhoz alakítottak ki, így a gázolajos töltőpisztoly nem használható benzinmotoros autóban és fordítva. Noha a rendszernek nem része a tanksapka, a betöltőnyílás körüli mechanikus eszközök, illetve a beömlőcső tetejénél elhelyezett speciális lapka együtt lezárják a nyílást, így a rendszer ugyanolyan biztonságos, mint a hagyományos töltőrendszerek.

 

Motorok, technika »

1 HOZZÁSZÓLÁS
2013. február 8., 10:31 imi60

a galériában csak feketeség jön be, lehet esti fotózás leoltott lámpákkal ?

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Ford Grand C-Max teszt: megduplázták
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
Közlekedés

Vonattal ütközött egy autó Nagycenknél

2014.04.23., 19:46 

A személyautó vezetője szenvedett könnyebb sérülést abban a balesetben, amely szerda, késő délután történt Nagycenknél, egy vasúti átjáróban.


Beperelték a kómában fekvő Schumachert

Beperelték a kómában fekvő Schumachert

2014.04.23., 18:55 

A kómában fekvő autóversenyző tavaly novemberben okozott balesetet Spanyolországban egy bérelt Audival. Egy motorost lökött fel egy rosszul bevilágított körforgalomban.


Autóba rohant egy motoros Biatorbágynál

2014.04.23., 18:42 

Személyautónak rohant egy motoros Biatorbágynál, a balesetnek két sérültje van.


Belehajtott a húsvéti körmenetbe egy férfi, vizsgálódik a rendőrség

2014.04.23., 17:48 

Négy ember megsérült, amikor egy autós belehajtott a galgahévízi húsvéti körmenetbe, a rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.


BMW-s nő ütött el egy biciklist Zala megyében

2014.04.23., 09:58 

Elgázoltak egy biciklist Bakon, a nőt kórházba szállították.

még több hír  
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X