szerző:
hvg.hu

Átmenetileg a közúti balesetek száma is emelkedik az óraátállítás utáni napokban - állapította meg egy forgalmi adatokkal foglalkozó cég.

Az óraátállítás minden évben megviseli az emberek szervezetét, különösen igaz ez ősszel. Ilyenkor sokan napokig ingerültebbek, zaklatottabbak, és a hirtelen beköszöntő sötét délutánok csak tovább rontják a helyzetet. Átállítás után az úgynevezett „jetlag”-hez hasonló jelenség figyelhető meg, azaz a valós idő és a belső idő egyfajta „elcsúszása”, amely pár napig megzavarhatja a napi ritmust, és fáradékonyságot, idegességet okozhat.

A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic  megfigyelései szerint mindez hatással van a közlekedésre is: átmenetileg 2 százalékkal nőhet a közúti balesetek száma és nagyobb forgalmi dugókra is számítani kell. Éppen ezért érdemes fokozott figyelemmel közlekedni az október 28-i óraátállítást követő napokban.

Például aki október 26-án 17 órakor megy haza a munkából, még világosban autózik, kerékpározik, vagy halad át a zebrán. 28-án hétfőn azonban a 17 órai időpont már szürkületet, sötétet jelent ugyanazoknak a közlekedőknek. Az elmúlt években a telematikai rendszerünkkel gyűjtött adatokból világosan látszik, hogy az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, 2 százalékkal több baleset fordul elő az utakon, és nagyobb dugók keletkeznek. – mondta el Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic szakértője.