szerző:
hvg.hu

Nem véletlenül vannak tele az internetes videómegosztó portálok az orosz utakon készült, elképesztőbbnél elképesztőbb incidensekről készült fedélzeti kamerás felvételekkel. A múlt hétvégén lezárult Silk Way Rally ideje alatt utánajártunk a dolognak…

Hol tank hajt át a piroson, hol vadászrepülőgép érkezik néhány méteres magasságban a kietlen sztyeppén kanyargó úton, hol dühös apuka lövöldöz kézifegyverével a városban egy autósra. Az utóbbi egy évben ilyen és ehhez hasonló esetek tömkelegén ámuldoznak az internetezők szerte a világon: a forrás kifogyhatatlan, az orosz utakról nap mint nap tucatszámra érkeznek hasonló felvételek.

Akik láttak már ilyet, azokban bizonyára felmerült a kérdés: mi az oka annak, hogy az oroszoknál ilyen gyakorisággal sikerül megörökíteni a furábbnál furább eseteket? A Silk Way Rally ideje alatt számos orosz autóst kifaggatva kerestük a választ, s szinte mindenkitől ugyanazt hallottuk: akinek nincs a járművében fedélzeti kamera, annak régen rossz, lemondhat a biztosításról, néha pedig saját testi épségéről is.

„Egy bizonyos értékhatár felett a biztosító szóba sem áll az autósokkal, ha nem szereltetnek be fedélzeti kamerát” – mondta az egyik moszkvai taxis. „A közlekedési morál finoman szólva is sajátos, rengeteg baleset történik, így mindenki tudja, hogy jobb az elővigyázatosság, szükség van a kamerára, máskülönben lehetetlen lenne bizonyítékot szolgáltatni. Előfordulnak erőszakos esetek is egy-egy vitás helyzetben, így tényleg érdemes rászánni a pénzt a fedélzeti kamerákra.”

Megtudtuk azt is, hogy az apró kis szerkezeteket a biztosítási csalók kiszűrése miatt is szorgalmazzák a biztosítók, szép számmal akadnak ugyanis olyanok arrafelé, akik másra szeretnék rákenni a balhét. Mivel a társaságok előszeretettel kérik be a felvételeket a gyanús esetek tisztázására, egyre kevesebben próbálkoznak hasonló húzással.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!