szerző:
hvg.hu

Egy civil oldal csinálta meg az elmúlt évek tapasztalatai alapján statisztikáit a fővárosról. Kerületre és utcára lebontva is.

Az autovadasz.eu weboldalon 2010 májusa óta lehet bejelenteni lopott gépjárműveket. 32 hónap alatt, 2242 bejelentés érkezett a mai napig, melyek közül 1782 bejelentés Budapestről érkezett.

A oldal szerkesztői érdemesnek tartották mindezt statisztikai formában ábrázolni. Fontos kiemelni, hogy a bejelentési kérdőívet mindig a károsultak töltik ki. Így vannak olyan bejelentések, ahol utcák nem, csak kerületek szerepelnek. Ezért decembertől kötelező az utcák megjelölése is.

A szerkesztők megjegyzik, hat utcából 32 hónap alatt már 6 autót ellopnak, az már figyelemfelkeltő lehet, ezért minimumként 6 lopott autót jelöltek. Az élen az Üllői út IX. kerületi szakasza végzett. Innen 15 autólopásról tettek bejelentést a weboldalon. Második helyen a zuglói Róna utca és a III. kerületi Szőlő utca állnak. Harmadik helyen szintén egy III. kerületi helyszín, a Lajos utca található, a maga 11-es darabszámával.

©

Míg az utcákra történő bontásban az Üllői út IX. kerületi szakasza áll az első helyen, addig kerületekre bontva csak a 9. helyen áll a IX. kerület. Tehát korántsem ez a legfertőzöttebb kerület az autólopások számát tekintve. Szembetűnő, hogy míg a 2012. éves statisztikában a III., II., XIV. és XI. kerület a sorrend, addig az összes bejelentést figyelembe véve ez XI., III., XIV. és II. kerületre változik. Tehát az első négy kerület ugyanaz marad, csak más helyen állnak.

Kövesse az Autó rovatot a Facebookon!
A rovat vezető cikkei negyedórával hamarabb kikerülnek a közösségi oldalra, mint a hvg.hu-ra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!