szerző:
hvg.hu

Kispesten a Határ út menti Kiserdő jelentős részének rovására négysávos út épülhet.

Az útépítés az Átlátszó blog korábbi becslése szerint 1800 fa kivágásával járna, és a tervező becslései szerint is napi 27 000 újabb gépjárművel növelné a terület forgalmi terhelését – írják a "Van más út – Összefogás a Kiserdőért" című Facebook-oldal szerkesztői. (Az erdő, Kispest és Ferencváros határán, a Határ út mellett található, az Illatos-árok mentén terül el. Jegyezzük meg jelenleg egy teljesen elhanyagolt területe a városnak, amely bár Ferencváros része, leginkább Senkiföldjének számít.)

A beruházásra azért kerülne sor, mert a kerület polgármestere szerint a jelenlegi Határ úton élők védelmét, az elfogadhatatlan mértékű zaj- és légszennyezés csökkenteni kellene, ezért támogatja alapvetően az útépítést, amelytől a jelenlegi Határ út tehermentesítését várja – írja a reflektor.hu a helyzetet ismertetve.

Azt a civilek is elismerik, hogy a jelenlegi környezeti állapot ott valóban borzasztó, de a Kiserdő jelentős részének kivágásával járó, négy sávos utat és plusz forgalmat eredményező beruházástól nem javulást, hanem összességében romlást várnak, mondván: "rossz helyzetre rossz megoldást nem tudnak válaszként elfogadni".

A helyzettel kapcsolatban szeptember 8-ára írtak ki lakossági fórumot, amelyre sem a kormányzat (miniszter, kormánybiztos), sem az állami projektcég (NIF), sem a tervezők (Főmterv), sem a főváros meghívott képviselői (polgármester, helyettese, főépítész) nem mentek  el, pedig meghívták őket is.

Az érintett szakasz piros körben.
©

A tervtanácsi zsűri szeptember 20-án készül ülésezni és dönteni a megvalósíthatósági tanulmány és a környezeti hatásvizsgálat alapját adó ún. tanulmánytervi változatról. A Kiserdőt védő civilek legfontosabb kifogása, hogy a tanulmánytervi változatok mindegyike a ferencvárosi Kiserdőn át vezeti a tervezett utat. Az egész projekt egyébként a tervezett Galvani-híd, a XI. kerületet a IX. kerülettel összekötő fő közlekedési folyosó, egyik fontos eleme lenne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!