Megújultak az intenzív koraszülöttosztályok a Semmelweis Egyetemen

Megújultak az intenzív koraszülöttosztályok a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem három klinikáján megújult a koraszülöttek intenzív ellátásával foglalkozó úgynevezett PIC-osztály, a csaknem 860 millió forintos uniós pályázati forrásból lecserélték a koraszülöttek gyógyításában nélkülözhetetlen életmentő műszereket. A Semmelweis Egyetem két szülészeti és nőgyógyászati klinikáján segítik világra Magyarországon a legtöbb újszülöttet.

MTI

Maradt a Semmelweis Egyetem "gyengekezű" rektorjelöltje

Maradt a Semmelweis Egyetem "gyengekezű" rektorjelöltje

Az Emmi által emelt kifogás miatt meg kellett ismételni a Semmelwis Egyetem rektorjelölt-választását. A nyertes ismét a jelenlegi rektor, Szél Ágoston lett, vetélytársa, Merkely Béla az ülés elején visszavonta pályázatát, hogy ne ártson az egyetemnek.

hvg.hu

Minisztériumi felszólításra megismételt rektorválasztás a Semmelweisen

Minisztériumi felszólításra megismételt rektorválasztás a Semmelweisen

Érvénytelenítette a Semmelweis Egyetem rektorjelölő választásának eredményét Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár – írja az e heti HVG.

HVG

Kevés beteg tud erről a szemműtétről, pedig fontos lehet

Két műtét helyett már egy műtéttel gyógyíthatók azok a betegek, akiknek a szürkehályog mellett más, úgynevezett „hátsó szegmenst érintő” betegségük is van, amely rontja az éleslátást – erre hívta fel a figyelmet Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

hvg.hu

A hormonok befolyásolják, mikor jó enni, aludni vagy tanulni

A hormonok befolyásolják, mikor jó enni, aludni vagy tanulni

Az éjszaka és a nappal váltakozása a hormonrendszer működésére is hatással van, ami így nem csak az anyagcserét, hanem a hangulatot és a teljesítményt is befolyásolja. Annak, hogy a napi rutint nagyrészt a hormonok diurnális (napszaki) ritmusa alakítja, evolúciós magyarázata van a Semmelweis Egyetem szerint: mindig is nappal voltunk aktívabbak.

hvg.hu

Fotó: Bemutatták a múmiaként őrzött magyar kisfiút

Fotó: Bemutatták a múmiaként őrzött magyar kisfiút

Kilencven évvel ezelőtt mutatták be utoljára a közönségnek annak a kisfiúnak a testét, akit orvos édesapja, Arányi Lajos őrzött meg, és akit most a közönség is láthat a Természettudományi Múzeumban.

MTI

Újrázhat a Semmelweis Egyetem rektora

Szél Ágostont, a egyetem jelenlegi vezetőjét választotta rektorjelöltnek a Semmelweis Egyetem szenátusa szerdai ülésén.

MTI

A Semmelweis Egyetem munkatársának holttestét találták meg Szeged mellett

A budapesti Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet munkatársának holttestét találták meg kedden a kiskundorozsmai focipálya mellett – írja a Délmagyar.hu. A lap szerint a 37 éves férfi kézbesítőként dolgozott. A rendőrség szerint Szeged és Budapesten is nyomoznak a gyilkosság ügyében.

hvg.hu

Magyar szakemberek keresik a migrén legyőzésének titkait

A migrén kialakulásához vezető genetikai tényezőket, valamint a migrén és a stressz összefüggéseit vizsgálja a Nemzeti Agykutatási Programban alakított új kutatócsoport a Semmelweis Egyetemen.

MTI

Csak ősszel nyílik meg a SOTE milliárdos új kórházi épülete

Nem adták át a Korányi projekt keretében épülő új betegellátó épületet, de utolsó szakaszához érkezett a fejlesztés – közölte a Semmelweis Egyetem marketing- és kommunikációs igazgatósága kedden.

MTI

Még egy súlyos érv a D-vitamin fogyasztása mellett

Még egy súlyos érv a D-vitamin fogyasztása mellett

Súlyos és krónikus betegségek esetén 50 százalékkal növeli a halálozás kockázatát a D-vitamin hiány – állítja a Semmelweis Egyetem II. számú gyermekklinikájának igazgatója. A D-vitaminhiány az egészséges szervezetben is számos betegség kialakulásának kockázatát növeli.

hvg.hu
Hirdetés

Veseátültetés: Első helyen végzett a SOTE Európában

Veseátültetés: Első helyen végzett a SOTE Európában

Az Eurotransplant tagországaiban sehol nem végeztek annyi vesetranszplantációt tavaly, mint a Semmelweis Egyetem klinikáján. A klinikán 2014-ben 236 veseátültetést és 75 májátültetést végeztek el.

hvg.hu

Csúcs: Több mint ezer ember foga alatt ropogott alma Budapesten

Megdöntötték az almaevés Guinness-rekordját: több mint ezren ettek egyszerre almát pénteken Budapesten a Semmelweis Egyetemen. A rekordkísérletet az Országos Egészségfejlesztési Intézet, a Semmelweis Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közösen szervezte. Az almát a Földművelésügyi Minisztérium biztosította.

MTI

Schmitt Pál úgy emlékszik, megtarthatta kisdoktoriját

Schmitt Pál úgy emlékszik, megtarthatta kisdoktoriját

Meglepő kijelentést tett Schmitt Pál a Sport Plusznak adott interjújában: ő ugyanis úgy emlékszik, a Semmelweis Egyetem elleni fellebbezését megnyerte, így nem is vonták vissza a kisdoktori címét. A Semmelweis Egyetem ezzel szemben 2013 májusában azt közölte: Schmitt Pál a jogorvoslati eljárás után lemondott egyetemi doktori címéről, az ügyben további eljárásnak nincs helye.

hvg.hu
Hirdetés

Nem találtak alkalmas kancellárt az ELTE, a PTE, az SZTE és a Színművészeti élére sem

Nem találtak alkalmas kancellárt az ELTE, a PTE, az SZTE és a Színművészeti élére sem

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Semmelweis Egyetem élére valóban a korábban a PSZÁF-ot vezető Szász Károly került. A Corvinus Egyetem kancellárjának dr. Pavlik Líviát nevezik ki, aki az egyetem megbízott gazdasági igazgatója lett áprilisban. Számos nagy egyetem élére azonban nem találtak megfelelő személyt. A kancellárok kiválasztásánál Orbán Viktor mondta ki a végső szót.

hvg.hu

Élőben közvetítenek egy műtétet pénteken Budapesten

Úgynevezett femtolézeres szemműtétet közvetítenek élőben egy nemzetközi konferencia részeként pénteken a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájáról. Egy különleges eljárásról van szó, amellyel sokkal pontosabb vágást tudnak ejteni a szemen, mint kézzel.

hvg.hu

Valami nagy dologra jöttek rá magyar kutatók a gyulladásokkal kapcsolatban

A Semmelweis Egyetem kutatói maguk is meglepődtek azon, amit a gyulladások molekuláris folyamatairól megtudtak. Eredményeiket a Journal of Experimental Medicine-ben ismertetik.

MTI

Száz helyet előzött a Semmelweis az orvosi egyetemek között

Jelentősen előre lépett a Semmelweis Egyetem az orvostudományi intézmények rangsorában.

MTI

Ikerpárokkal végeztek különleges orvosi kutatást Budapesten

A környezeti tényezők, azaz az életmód, a dohányzás, más rizikófaktorok mellett a genetikának is szerepe lehet a koszorúér-betegségek és így a szívinfarktus kialakulásában, ezért akinek családjában előfordult szívroham, már gyermekkorban el kell kezdenie a megelőzést – közölte a Semmelweis Egyetem, amely egy különleges, ikrekkel elvégzett kutatásról számolt be.

hvg.hu

Kutatók éjszakája: nőket várnak szűrővizsgálatra a városmajori klinikán

Kifejezetten a nőket várják szűrővizsgálatra idén a Kutatók éjszakáján a Semmelweis Egyetemen. Most a nőknél bekövetkező infarktus, annak tünetei és a megelőzése lesz a fő téma. Tavaly 24 órás ingyenes szív- és érrendszeri szűrést rendeztek, amelynek nagy sikere volt.

MTI
Hirdetés
1237

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X