Zöld utat kapott a népszavazási terv a rokonok vagyonnyilatkozatairól

Egy újabb "rendszerbontó" civil népszavazási kezdeményezést hitelesített szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ez azt jelenti, hogy a civilek által a március 15-ei demonstráción bejelentett 19 kezdeményezés közül háromban lehet népszavazást tartani, ha a Kúria másként nem dönt.

MTI

Tony Blair: Káoszhoz vezethet a népszavazás az EU-tagságról

Tony Blair szerint gazdasági káosszal fenyegeti Nagy-Britanniát a kormányzó Konzervatív Párt által a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás.

MTI

Lesöpörték a március 15-i tüntetők "rendszerbontó" népszavazási terveit

Hét „rendszerbontó” civil népszavazási kezdeményezés hitelesítését utasította el hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ez azt jelenti, hogy egyelőre csak abban a két kérdésben – a tankötelezettségről és a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről szólóban - lehet népszavazást tartani, amit a testület a legutóbbi ülésén fogadott el.

MTI

Az EU-népszavazás sorsa is eldőlhet a májusi brit választásokon

David Cameron brit miniszterelnök megerősítette, hogy Nagy-Britanniában két éven belül népszavazást tartanak az EU-tagságról, ha hivatalban maradhat a május 7-ei parlamenti választások után. Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Cameron első számú kihívója ugyanakkor azt ígérte, hogy nem lesz népszavazás, ha ő alakíthat kormányt májusban.

MTI

Marine Le Pen népszavazást tartana az EU-ból kilépésről

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke az EU-ból való kilépésről rendezne népszavazást Franciaországban, ha megnyerné a két év múlva esedékes elnökválasztást. A pártelnök a Mega görög tévének nyilatkozva mondta ezt kedden.

MTI

Lázár állítólag a vasárnapi zárva tartás bukásáról beszélt

Lázár állítólag a vasárnapi zárva tartás bukásáról beszélt

A Népszava szerint egy bizalmas találkozón arról beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy ha lesz népszavazás a vasárnapi zárva tartásról, azt a Fidesz el fogja veszíteni. A Miniszterelnökség később kitalációnak minősítette a beszámolót.

hvg.hu

Sokat markol, keveset fog – az ellenzéki népszavazásról

Sokat markol, keveset fog – az ellenzéki népszavazásról

Tizenkilenc kérdéses népszavazással próbálnak irányt szabni az ellenzéki tüntetéseknek a szervezők. A kérdések többsége könnyen elbukhat a hitelesítési folyamaton, arról nem is beszélve, hogy a felvetett témák túl bonyolultak, és a tizenkilenc kérdés túl sok ahhoz, hogy azonosulni tudjanak az ügyekkel az emberek.

Videó: "Gyűlik a korszak gyúlékony mocska”

Videó: "Gyűlik a korszak gyúlékony mocska”

Több ezren demonstráltak a kormány ellen. A civilek bejelentették, egy 19 pontos népszavazási kezdeményezést indítanak az Orbán-rendszer meggyengítésére.

hvg.hu

Itt van a kormányellenes népszavazás 19 kérdése

Itt van a kormányellenes népszavazás 19 kérdése

19 kérdéses népszavazást jelentettek be a kormányellenes tüntetésen. A szervezők célja, hogy ezzel gyengítség az Orbán-rendszert. A kérdések azonban nagyon bonyolultnak tűnnek.

hvg.hu

Visszadobták az előre hozott választásról szóló népszavazást

A kérdés olyan tárgykört érint, amelyben az alaptörvény értelmében nem lehet országos népszavazást tartani - indokolta egyhangú döntését a Nemzeti Választási Bizottság. Országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben lehet kezdeményezni, a választások kitűzése viszont az államfő dolga. A kezdeményező 2016-ra szeretett volna előre hozott választást.

MTI

Máris fúrják a melegházasságot Szlovéniában

Egy szlovén civil szervezet egy hét alatt 80 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy népszavazást kezdeményezzen a melegek házasságának és örökbefogadási jogának kérdésében – közölte a ljubljanai Delo napilap kedden.

MTI
Hirdetés

Vasárnapi zárva tartás: Az OKSZ szerint pártpolitikai lépés lenne a népszavazás

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nem csatlakozik a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséhez.

MTI

Lesöpörték az előre hozott választásról szóló népszavazási ívet

Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a jövő évi előre hozott országgyűlési választásra vonatkozó országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel az nem felelt meg a formai előírásoknak.

MTI

Változás lesz a népszavazási aláírásgyűjtő ívekben

Külön aláírásgyűjtő ívet kell benyújtania annak, aki határon túli magyaroktól is szeretne aláírásokat gyűjteni országos népszavazási kezdeményezéséhez. Az erről szóló igazságügyi miniszteri rendelet március 1-jén lép hatályba, és a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

MTI
Hirdetés

Megtámadták a Normafáról szóló népszavazást

A XII. kerületi panaszos szerint nem egyértelmű a kérdés, amit a kerület népszavazásra bocsátana. Való igaz, hogy egy mindössze számmal feltüntetett határozat ismeretét várják el azoktól, akik ebben az ügyben az urnákhoz járulnának. A bíróság 30 napon belül bírálja el a panaszt.

MTI

Conchita Semjén szemébe nevet

Conchita Semjén szemébe nevet

Nagyjából egy időben Conchita Wurst első budapesti fellépésével Semjén Zsolt is megvilágosodott.

Megkezdődött a kifejezetten homofób szlovákiai népszavazás

Csaknem ötezer szavazóhelyiség nyílt meg szombaton reggel Szlovákiában, és ezzel kezdetét vette az ország történetének nyolcadik népszavazása. A voksolás ezúttal a "család védelméről szól" és kifejezetten homofób. Három kérdésre lehet választ adni: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyereket, valamint, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyerekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

MTI

Brutálisan homofób népszavazás lesz Szlovákiában

A több mint négyszázezer támogató szavazat után végül február 7-én tartják meg a népszavazást az azonos neműek házasságáról, örökbefogadási jogukról, méghozzá a szlovákiai Családért Szövetség (AZR) kezdeményezésére.

MTI

Megvan a határozat, amelyről döntenek majd a normafás népszavazáson

Ellenszavazat nélkül elfogadta a XII. kerületi képviselő-testület kedd este azt a határozatot, amely a Normafát érintő helyi népszavazási kérdés alapját adja – közölte a blogján Váczi János alpolgármester. A referendumot tavasszal tarthatják meg a kerületben.

MTI

Tudja, mire hivatkozva kaszáltak el egy vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó népszavazási kezdeményezést?

Magyarország alaptörvénye biztosítja a vállalkozás és verseny szabadságán nyugvó gazdasági élet működését – erre hivatkozva kaszálta el a választási bizottság a volt monoki polgármester népszavazási kezdeményezését, amely szerint minden üzletnek be kellene zárnia vasárnap. A másikat is leszavazták, amely szerint minden üzletnek nyitva kellene lennie.

MTI
Hirdetés
12324

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X