Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Népszavazás jön Írországban a melegházasságról

Írországban a kormány kezdeményezésére népszavazást írnak ki a melegházasság engedélyezéséről – jelentette be Enda Kenny miniszterelnök kedden.

MTI

A „nem” becsülete

A „nem” becsülete

Nem azért szavaztunk mi nemmel, mert ettől sikert vártunk, hanem annak ellenére szavaztunk így, hogy vereségtől tartottunk – Bauer Tamás hozzászólása évfordulós összeállításunkhoz.

A közvetlen államfőválasztás is felmerült az MSZP-ben

Hiller István, Lendvai Ildikó és Nyakó István is a közvetlen államfőválasztás mellett foglalt állást az MSZP szombati pártértekezletén. A felmerült ötlet szerint népszavazást kezdeményeznének az ügyben.

MTI

"Lassan már egy üzletben is megkérdezik, hogy bal vagy jobboldali vagy"

"Lassan már egy üzletben is megkérdezik, hogy bal vagy jobboldali vagy"

Erdély nem skanzen, az ott alkotó és élő szerzők igencsak megengedik maguknak az öniróniát. Orbán János Dénes kifejezetten a székely-sztereotípiákat figurázza ki műveiben. A költővel az Előretolt helyőrség Véres képeslap Erdélyből című irodalmi humorestjén beszéltünk a népszavazásról, a kolozsvári Bulgakov étteremről és arról, hogy néz ki Erdélyből a magyarországi politikai megosztottság. Az esten pedig megismertünk egy metálhimnuszt és hangosan röhögtünk a pornó hanyatlásáról szóló esszén.

Két szavazás a kettős állampolgárságról - Nagyítás-fotógaléria

Két szavazás a kettős állampolgárságról - Nagyítás-fotógaléria

10 évvel ezelőtt a kettős állampolgárság támogatói nem tudták elérni céljukat, később a parlament mégis megadta a határon túliaknak a magyar állampolgárságot.

Nem, nem, talán

Nem, nem, talán

Tíz éve tartották azt a népszavazást, amely más mellett a határon túli magyaroknak adandó kettős állampolgárság kérdéséről is döntött. Az eredmény: eredménytelenség. Azaz közöny. A határokon túl viszont keserűséget, a politikai jobboldalon pedig indulatot váltott ki a döntés. Az előzmények messzire nyúlnak, a következmények máig hatnak.

Egy viszony vívmányai és buktatói

Egy viszony vívmányai és buktatói

Végel László Kossuth-díjas, vajdasági író esszéje a jugoszláv időkről, a rendszerváltás utáni évekről, ezen időszakok magyar-magyar kapcsolatairól és arról, hogy van-e kiút a rezervátumlétből.

Köldöknézők vagy emberkereskedők vagytok

Köldöknézők vagy emberkereskedők vagytok

Naponta szalmazsákon pihenik ki az előző esti csűrdöngölést, hogy reggel megint népviseletben etessék meg a házi turult – képzelik a magyarországiak a határon túliakról, véli Barak László felvidéki költő, író, szerkesztő.

Magyar állampolgárság: részvétem

Magyar állampolgárság: részvétem

Magyarország nem nyert, Erdély viszont vesztett a kettős állampolgárság bevezetésével, állítja Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró.

A megtagadott igen

A megtagadott igen

Miként élte meg egy Kárpátaljáról elszármazott magyar újságíró a kettős állampolgárságról szól népszavazást? Gazda Albertnek, a Cink főszerkesztőjének írása.

A svájciak nem akarják a jegybanki devizatartalék egy részét aranyban látni

Ahogy az várható volt, a svájciak elutasították a vasárnapi népszavazáson azt a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) köreiből származó javaslatot, hogy a jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát a jövőben aranyban kellene tartani, az aranytartalékot nem lehetne eladni, és hogy a svájci aranykészletet csak Svájcban lehetne tartani.

MTI

Ha ezt megszavazzák, Svájc rendesen összerúghatja a port az EU-val

Népszavazás kezdődött vasárnap Svájcban a bevándorlás korlátozásáról, valamint a jegybanki aranytartalékról.

hvg.hu

A vasárnapi népszavazástól függ a svájci frank-euró árfolyam jövője

Feszülten várják a svájci jegybank vezetői és a spekulánsok a vasárnapi népszavazás eredményét. A jobboldali Svájci Néppárt köreiből származó javaslat szerint a jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát a jövőben aranyban kellene tartani. A "Mentsétek meg svájci aranyunkat" nevű kezdeményezés sikere alaposan megnehezítené, hogy a fenntartsák a három éve érvényes 1,20 frankos euróárfolyamot.

MTI

Nem lesz népszavazás a prostituáltakhoz járókról

Nem lesz népszavazás a prostituáltakhoz járókról

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap esti ülésén nem hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, amely szerint bűntettet követne el az, aki prostituált szexuális szolgáltatását igénybe veszi és ezt fél évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni.

MTI

Rászálltak a hackerek Katalónia kormányzati szervereire

Túlterheléses támadások érték a katalán régió kormányzati szerveinek internetes rendszerét hétvégén, a Katalónia függetlenségéről tartott nem hivatalos népszavazás előkészületei és lebonyolítása alatt – mondta kedden Artur Mas katalán elnök.

MTI

A katalán szavazók 80 százaléka kiválna Spanyolországból

A katalán népszavazáson részt vevők négyötöde arra voksolt, hogy Katalónia váljon ki Spanyolországból, de a spanyol kormány törvénytelennek tartja a szimbolikus népszavazást.

MTI

Mégsem tudott méltóságteljes maradni a katalán választás

Alapvetően nyugodtan zajlott a spanyolországi Katalóniában az "alternatív" népszavazás, csupán szórványos rendbontásról számolt be késő délutánig a nem ügydöntő konzultációt figyelemmel kísérő sajtó.

MTI

A Jobbik szeretné, ha Orbán Viktor is internetezne

A nemzeti konzultációnak álcázott propaganda és Kubatov-listás adatgyűjtés helyett csak népszavazást tart elfogadhatónak a Jobbik az internetadó ügyében. A Fidesz azonban Alaptörvényben tiltotta meg azt ebben a kérdésben is, ezért lehet, hogy módosítani kell – írta közleményben a párt.

MTI-OS

A brit alsóház igent mondott az EU-tagságról szóló népszavazásra

Mivel az ellenzők nem vettek részt a szavazáson, az indítványt ellenszavazat nélkül fogadták el. A törvénytervezetet még a Lordok Házának is meg kell szavaznia, és egy hasonló javaslat korábban már elakadt a felsőházban.

MTI

Pokorni sokat engedett normafai terveiből – tavasszal lehet a népszavazás

Pokorni sokat engedett normafai terveiből – tavasszal lehet a népszavazás

A XII. kerület polgármesterét civilek kísérték el a Normafa szerdai bejárására. Az év végére kidolgozzák az átalakítás terveit, és azokról márciusban szavazhatnak a helyiek. Az biztos, hogy nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas sípálya nem lesz.

MTI
12323

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X