Bejelentkezés  

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Az ész és a szív harca: elszakadnak-e Londontól a skótok?

Az ész és a szív harca: elszakadnak-e Londontól a skótok?

Kenyértörésre viszi az angolokkal a vitát Alex Salmond skót első miniszter arról, hogy 307 év után Skócia felmondja-e az uniót, s váljon-e újra függetlenné. A küzdelem ezúttal nem a csatatéren, hanem a szavazóurnáknál dől el, és roppant szoros. CSütörtökön szavaznak, előtte egy héttel pedig 51-49 százalék volt az állás a maradást támogatók javára. Ebből még bármi lehet.

Ezekről így biztosan nem lesz népszavazás

Két népszavazási kezdeményezést utasított el az NVI elnöke. Az egyik kérdés úgy szólt: Egyetért-e ön azzal, hogy a közjegyzői tevékenység kizárólag állami közszolgálati állás keretein belül legyen gyakorolható, a másik kérdés az volt: Egyetért-e ön azzal, hogy az önálló bírósági végrehajtói tevékenység kizárólag állami közszolgálati állás keretein belül legyen gyakorolható?

Svájc lecseréli unalmas himnuszát

Több mint kétszáz pályázat érkezett az új svájci himnuszra. Azért cserélik le a mostanit, mert sokaknak nem tetszik. Természetesen népszavazás útján döntenek majd róla.

MTI

Eltöröltetnék a szerb nyelvhasználatot Horvátországban

Horvát nacionalisták összegyűjtötték a szükséges számú aláírást ahhoz, hogy népszavazást kényszerítsenek ki az alkotmány által biztosított szerb nyelvhasználat eltörléséről.

MTI

Jön a független Kurdisztán?

Az észak-iraki kurd autonóm terület elnöke arra kérte csütörtökön a helyi parlamentet, hogy készítsen elő egy Kurdisztán függetlenségének tárgyában döntő népszavazást.

MTI

Elbukott a szlovéniai népszavazás

Érvénytelen Szlovéniában az a népszavazás, amelyet az állami titkosszolgálati archívumokhoz való hozzáférésről rendeztek népszavazást vasárnap. Nagyon alacsony volt ugyanis a részvételi arány.

MTI

Mégsem jön a 900 ezer forintos minimálbér

Mégsem jön a 900 ezer forintos minimálbér

Nem szavazták meg a svájciak a vasárnapi referendumon az óránként 22 svájci frankos (5500 Ft) minimálbér bevezetését a köztelevízió első adatai szerint.

Egyhelyben toporog az ukrajnai egyeztetés

A genfi négyoldalú tárgyalásokon született megállapodás tiszteletben tartása, az erőszakos cselekmények elítélése, Ukrajna blokkon kívüli státusának szavatolása, az orosz nyelv jogállásának alaptörvényben való garantálása szerepelt a szombaton Harkivban rendezett nemzeti kerekasztal-tárgyalások napirendjén, a hivatalos ukrán hatalom képviselői szembesültek a keleti országrészből érkező bírálatokkal is.

MTI

"A mi területünkön gyakorlatilag polgárháború folyik"

A vasárnapi népszavazás után elsősorban szociális-gazdasági problémákat kell megoldani, illetve saját hadsereg létrehozásával kell foglalkozni Donyeckben a szakadárok vezetője szerint.

MTI

Alig mentek el szavazni a szakadár megyékben

Az ukrán ügyvivő államfő szerint a függetlenségükről szavazó keleti megyékben egészen alacsony, 24-32 százalék körüli volt a részvételi arány.

MTI

Megszólalt a Kreml a kelet-ukrajnai népszavazásokról

Megszólalt a Kreml a kelet-ukrajnai népszavazásokról

A Kreml azt közölte hétfőn a két ukrán megyében tartott népszavazás után, hogy tisztelettel viszonyul a kelet-ukrajnai lakosok akaratnyilvánításához.

MTI

Luhanszkban elsöprő eredményt érnek el a függetlenségpártiak

A helyi választási bizottság vezetője szerint a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében a szavazók 94-98 százaléka támogatta a "luhanszki népköztársaság" függetlenségét.

MTI

Voksoltak Kelet-Ukrajnában, minden szem Putyinra tapad

Voksoltak Kelet-Ukrajnában, minden szem Putyinra tapad

A szavazáson részt vevők csaknem 90 százaléka a Donyecki megye függetlenségére szavazott a terület jogállásáról tartott vasárnapi népszavazáson, a másik kelet-ukrajnai szakadár területen, a Luhanszki megyében pedig csak hétfőn hozzák nyilvánosságra az ottani referendum eredményeit – közölték a helyi választási bizottság illetékesei.

MTI

Korábban kezdődött a népszavazás Donyeck egy részén

A tervezettnél korábban, már pénteken és szombaton megkezdték a függetlenségről szóló népszavazást a kelet-ukrajnai Donyeck megye két szavazókörzetében az ottani konfliktus kiéleződése miatt – ezt Roman Ljagin, az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" központi választási bizottságának elnöke jelentette be.

Lefújták a vasárnapi népszavazást Kelet-Ukrajnában

A Harkiv megyei szakadárok nem tartják meg vasárnap a népszavazást a megye státusáról, mert nem tudtak megegyezni a donyecki és luhanszki szakadárokkal abban, milyen kérdést tegyenek fel a választóknak – mondta pénteken a "Délkelet" nevű mozgalom koordinátora a RIA Novosztyi orosz hírportálnak.

MTI

Putyin állítja, visszavonta az orosz csapatokat

Putyin állítja, visszavonta az orosz csapatokat

A Donyeck-megye függetlenségéről vasárnapra kiírt népszavazás elhalasztására kérte a kelet-ukrajnai oroszbarát vezetőket szerdán orosz államfő. Vlagyimir Putyin arra hivatkozott, hogy szükség van a párbeszéd feltételeinek megteremtésére. Azt mondta, hogy az ukrán határtól visszavonták az orosz csapatokat.

Ukrajna népszavazást akar a területi egységről

Az ukrán kormány május 25-én, az elnökválasztással egyidejűleg népszavazást akar tartani az ország területi egységéről - jelentette be szerdán Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Kijevben.

MTI

Hányszor tudná kifizetni egy átlag svájci az ön havi törlesztőjét?

A svájci munkavállalók közül minden második többet keres, mint havi 6119 svájci frank, azazl kb. 1,6 millió forint. A magánszektorben 10 év alatt 13,4 százalékkal nőttek a bérek - mármint Svájcban, ahol hamarosan népszavazást tartanak a minimálbérről.

MTI

Megtartják a függetlenségi népszavazást Donyeckben

"Támogatja-e Ön a Donyecki Népköztársaság függetlenségének kikiáltását?" - ez lesz a kérdés a május 11-i, a kijevi vezetés, valamint a nemzetközi közösség által is illegálisnak tartott népszavazáson.

MTI

Újabb szakadár köztársaságot kiáltottak ki Ukrajnában

Újabb szakadár köztársaságot kiáltottak ki Ukrajnában

Máris kikiáltották a Donyecki Népköztársaságot a ukrán biztonsági szolgálat helyi épületét megrohamozó tüntetők. Legkésőbb május 11-ig népszavazást tartanak az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról.

hvg.hu
12322

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X