Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Lesöpörték az előre hozott választásról szóló népszavazási ívet

Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a jövő évi előre hozott országgyűlési választásra vonatkozó országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel az nem felelt meg a formai előírásoknak.

MTI

Változás lesz a népszavazási aláírásgyűjtő ívekben

Külön aláírásgyűjtő ívet kell benyújtania annak, aki határon túli magyaroktól is szeretne aláírásokat gyűjteni országos népszavazási kezdeményezéséhez. Az erről szóló igazságügyi miniszteri rendelet március 1-jén lép hatályba, és a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

MTI

Megtámadták a Normafáról szóló népszavazást

A XII. kerületi panaszos szerint nem egyértelmű a kérdés, amit a kerület népszavazásra bocsátana. Való igaz, hogy egy mindössze számmal feltüntetett határozat ismeretét várják el azoktól, akik ebben az ügyben az urnákhoz járulnának. A bíróság 30 napon belül bírálja el a panaszt.

MTI

Conchita Semjén szemébe nevet

Conchita Semjén szemébe nevet

Nagyjából egy időben Conchita Wurst első budapesti fellépésével Semjén Zsolt is megvilágosodott.

Megkezdődött a kifejezetten homofób szlovákiai népszavazás

Csaknem ötezer szavazóhelyiség nyílt meg szombaton reggel Szlovákiában, és ezzel kezdetét vette az ország történetének nyolcadik népszavazása. A voksolás ezúttal a "család védelméről szól" és kifejezetten homofób. Három kérdésre lehet választ adni: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyereket, valamint, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyerekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

MTI

Brutálisan homofób népszavazás lesz Szlovákiában

A több mint négyszázezer támogató szavazat után végül február 7-én tartják meg a népszavazást az azonos neműek házasságáról, örökbefogadási jogukról, méghozzá a szlovákiai Családért Szövetség (AZR) kezdeményezésére.

MTI

Megvan a határozat, amelyről döntenek majd a normafás népszavazáson

Ellenszavazat nélkül elfogadta a XII. kerületi képviselő-testület kedd este azt a határozatot, amely a Normafát érintő helyi népszavazási kérdés alapját adja – közölte a blogján Váczi János alpolgármester. A referendumot tavasszal tarthatják meg a kerületben.

MTI

Tudja, mire hivatkozva kaszáltak el egy vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó népszavazási kezdeményezést?

Magyarország alaptörvénye biztosítja a vállalkozás és verseny szabadságán nyugvó gazdasági élet működését – erre hivatkozva kaszálta el a választási bizottság a volt monoki polgármester népszavazási kezdeményezését, amely szerint minden üzletnek be kellene zárnia vasárnap. A másikat is leszavazták, amely szerint minden üzletnek nyitva kellene lennie.

MTI

Demján: Új adókat fognak kivetni a vasárnapi zárva tartás miatt

Demján: Új adókat fognak kivetni a vasárnapi zárva tartás miatt

Demján Sándor szerint egy magyar üzleti kör helyzetbe hozása lehet a célja a vasárnapi zárva tartásnak és más, a kereskedelmet érintő intézkedésnek. A Ligával közösen a VOSZ népszavazást kezdeményezett, de a választási bizottság még nem foglalkozott a beadványukkal.

Népszavazást akar a vasárnapi zárva tartásról a Liga és a VOSZ is

A népszavazási kezdeményezés során sem a Liga, sem a VOSZ nem kíván politikai pártokkal összefogni, kizárólag civil szervezetekkel kívánnak együttműködni. Ha a Nemzeti Választási Bizottság egy párt népszavazási kezdeményezését fogadja el, akkor a Liga visszavonul az ügytől és a tagjaira bízza, mennyire vesznek részt a népszavazásban.

MTI

Népszavazást akarnak Gyurcsányék a vasárnapi zárva tartásról

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap is nyitva tarthassanak?" címmel nyújtottak be népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz a Demokratikus Koalíció.

MTI

Vasárnapi zárva tartás - lesöpörte a népszavazási kérdést az NVB

Vasárnapi zárva tartás - lesöpörte a népszavazási kérdést az NVB

A népszavazásra szánt kérdést így fogalmazta meg az Összefogás Párt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden multi nyitva legyen?" Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság nem találta elég egyértelműnek, így megtagadta az ívek hitelesítését.

MTI

Cameron: Módosítani kell a britek uniós szerződését a bevándorlók miatt

Az Európai Unió szerződéseit is módosítani kell az uniós államokból érkező bevándorlók megfékezésére – mondta vasárnap a brit miniszterelnök. David Cameron a BBC vasárnapi politikai magazinjában kijelentette azt is, hogy a brit EU-tagságról ígért népszavazást 2017 végénél hamarabb is megtarthatják.

MTI

Népszavazás jön Írországban a melegházasságról

Írországban a kormány kezdeményezésére népszavazást írnak ki a melegházasság engedélyezéséről – jelentette be Enda Kenny miniszterelnök kedden.

MTI

A „nem” becsülete

A „nem” becsülete

Nem azért szavaztunk mi nemmel, mert ettől sikert vártunk, hanem annak ellenére szavaztunk így, hogy vereségtől tartottunk – Bauer Tamás hozzászólása évfordulós összeállításunkhoz.

A közvetlen államfőválasztás is felmerült az MSZP-ben

Hiller István, Lendvai Ildikó és Nyakó István is a közvetlen államfőválasztás mellett foglalt állást az MSZP szombati pártértekezletén. A felmerült ötlet szerint népszavazást kezdeményeznének az ügyben.

MTI

"Lassan már egy üzletben is megkérdezik, hogy bal vagy jobboldali vagy"

"Lassan már egy üzletben is megkérdezik, hogy bal vagy jobboldali vagy"

Erdély nem skanzen, az ott alkotó és élő szerzők igencsak megengedik maguknak az öniróniát. Orbán János Dénes kifejezetten a székely-sztereotípiákat figurázza ki műveiben. A költővel az Előretolt helyőrség Véres képeslap Erdélyből című irodalmi humorestjén beszéltünk a népszavazásról, a kolozsvári Bulgakov étteremről és arról, hogy néz ki Erdélyből a magyarországi politikai megosztottság. Az esten pedig megismertünk egy metálhimnuszt és hangosan röhögtünk a pornó hanyatlásáról szóló esszén.

Két szavazás a kettős állampolgárságról - Nagyítás-fotógaléria

Két szavazás a kettős állampolgárságról - Nagyítás-fotógaléria

10 évvel ezelőtt a kettős állampolgárság támogatói nem tudták elérni céljukat, később a parlament mégis megadta a határon túliaknak a magyar állampolgárságot.

Nem, nem, talán

Nem, nem, talán

Tíz éve tartották azt a népszavazást, amely más mellett a határon túli magyaroknak adandó kettős állampolgárság kérdéséről is döntött. Az eredmény: eredménytelenség. Azaz közöny. A határokon túl viszont keserűséget, a politikai jobboldalon pedig indulatot váltott ki a döntés. Az előzmények messzire nyúlnak, a következmények máig hatnak.

Egy viszony vívmányai és buktatói

Egy viszony vívmányai és buktatói

Végel László Kossuth-díjas, vajdasági író esszéje a jugoszláv időkről, a rendszerváltás utáni évekről, ezen időszakok magyar-magyar kapcsolatairól és arról, hogy van-e kiút a rezervátumlétből.

12324

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X