Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Brutálisan homofób népszavazás lesz Szlovákiában

A több mint négyszázezer támogató szavazat után végül február 7-én tartják meg a népszavazást az azonos neműek házasságáról, örökbefogadási jogukról, méghozzá a szlovákiai Családért Szövetség (AZR) kezdeményezésére.

MTI

Megvan a határozat, amelyről döntenek majd a normafás népszavazáson

Ellenszavazat nélkül elfogadta a XII. kerületi képviselő-testület kedd este azt a határozatot, amely a Normafát érintő helyi népszavazási kérdés alapját adja – közölte a blogján Váczi János alpolgármester. A referendumot tavasszal tarthatják meg a kerületben.

Tudja, mire hivatkozva kaszáltak el egy vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó népszavazási kezdeményezést?

Magyarország alaptörvénye biztosítja a vállalkozás és verseny szabadságán nyugvó gazdasági élet működését – erre hivatkozva kaszálta el a választási bizottság a volt monoki polgármester népszavazási kezdeményezését, amely szerint minden üzletnek be kellene zárnia vasárnap. A másikat is leszavazták, amely szerint minden üzletnek nyitva kellene lennie.

MTI

Demján: Új adókat fognak kivetni a vasárnapi zárva tartás miatt

Demján: Új adókat fognak kivetni a vasárnapi zárva tartás miatt

Demján Sándor szerint egy magyar üzleti kör helyzetbe hozása lehet a célja a vasárnapi zárva tartásnak és más, a kereskedelmet érintő intézkedésnek. A Ligával közösen a VOSZ népszavazást kezdeményezett, de a választási bizottság még nem foglalkozott a beadványukkal.

Népszavazást akar a vasárnapi zárva tartásról a Liga és a VOSZ is

A népszavazási kezdeményezés során sem a Liga, sem a VOSZ nem kíván politikai pártokkal összefogni, kizárólag civil szervezetekkel kívánnak együttműködni. Ha a Nemzeti Választási Bizottság egy párt népszavazási kezdeményezését fogadja el, akkor a Liga visszavonul az ügytől és a tagjaira bízza, mennyire vesznek részt a népszavazásban.

MTI

Népszavazást akarnak Gyurcsányék a vasárnapi zárva tartásról

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap is nyitva tarthassanak?" címmel nyújtottak be népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz a Demokratikus Koalíció.

MTI

Vasárnapi zárva tartás - lesöpörte a népszavazási kérdést az NVB

Vasárnapi zárva tartás - lesöpörte a népszavazási kérdést az NVB

A népszavazásra szánt kérdést így fogalmazta meg az Összefogás Párt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden multi nyitva legyen?" Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság nem találta elég egyértelműnek, így megtagadta az ívek hitelesítését.

MTI

Cameron: Módosítani kell a britek uniós szerződését a bevándorlók miatt

Az Európai Unió szerződéseit is módosítani kell az uniós államokból érkező bevándorlók megfékezésére – mondta vasárnap a brit miniszterelnök. David Cameron a BBC vasárnapi politikai magazinjában kijelentette azt is, hogy a brit EU-tagságról ígért népszavazást 2017 végénél hamarabb is megtarthatják.

MTI

Népszavazás jön Írországban a melegházasságról

Írországban a kormány kezdeményezésére népszavazást írnak ki a melegházasság engedélyezéséről – jelentette be Enda Kenny miniszterelnök kedden.

MTI

A „nem” becsülete

A „nem” becsülete

Nem azért szavaztunk mi nemmel, mert ettől sikert vártunk, hanem annak ellenére szavaztunk így, hogy vereségtől tartottunk – Bauer Tamás hozzászólása évfordulós összeállításunkhoz.

A közvetlen államfőválasztás is felmerült az MSZP-ben

Hiller István, Lendvai Ildikó és Nyakó István is a közvetlen államfőválasztás mellett foglalt állást az MSZP szombati pártértekezletén. A felmerült ötlet szerint népszavazást kezdeményeznének az ügyben.

MTI

"Lassan már egy üzletben is megkérdezik, hogy bal vagy jobboldali vagy"

"Lassan már egy üzletben is megkérdezik, hogy bal vagy jobboldali vagy"

Erdély nem skanzen, az ott alkotó és élő szerzők igencsak megengedik maguknak az öniróniát. Orbán János Dénes kifejezetten a székely-sztereotípiákat figurázza ki műveiben. A költővel az Előretolt helyőrség Véres képeslap Erdélyből című irodalmi humorestjén beszéltünk a népszavazásról, a kolozsvári Bulgakov étteremről és arról, hogy néz ki Erdélyből a magyarországi politikai megosztottság. Az esten pedig megismertünk egy metálhimnuszt és hangosan röhögtünk a pornó hanyatlásáról szóló esszén.

Két szavazás a kettős állampolgárságról - Nagyítás-fotógaléria

Két szavazás a kettős állampolgárságról - Nagyítás-fotógaléria

10 évvel ezelőtt a kettős állampolgárság támogatói nem tudták elérni céljukat, később a parlament mégis megadta a határon túliaknak a magyar állampolgárságot.

Nem, nem, talán

Nem, nem, talán

Tíz éve tartották azt a népszavazást, amely más mellett a határon túli magyaroknak adandó kettős állampolgárság kérdéséről is döntött. Az eredmény: eredménytelenség. Azaz közöny. A határokon túl viszont keserűséget, a politikai jobboldalon pedig indulatot váltott ki a döntés. Az előzmények messzire nyúlnak, a következmények máig hatnak.

Egy viszony vívmányai és buktatói

Egy viszony vívmányai és buktatói

Végel László Kossuth-díjas, vajdasági író esszéje a jugoszláv időkről, a rendszerváltás utáni évekről, ezen időszakok magyar-magyar kapcsolatairól és arról, hogy van-e kiút a rezervátumlétből.

Köldöknézők vagy emberkereskedők vagytok

Köldöknézők vagy emberkereskedők vagytok

Naponta szalmazsákon pihenik ki az előző esti csűrdöngölést, hogy reggel megint népviseletben etessék meg a házi turult – képzelik a magyarországiak a határon túliakról, véli Barak László felvidéki költő, író, szerkesztő.

Magyar állampolgárság: részvétem

Magyar állampolgárság: részvétem

Magyarország nem nyert, Erdély viszont vesztett a kettős állampolgárság bevezetésével, állítja Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró.

A megtagadott igen

A megtagadott igen

Miként élte meg egy Kárpátaljáról elszármazott magyar újságíró a kettős állampolgárságról szól népszavazást? Gazda Albertnek, a Cink főszerkesztőjének írása.

A svájciak nem akarják a jegybanki devizatartalék egy részét aranyban látni

Ahogy az várható volt, a svájciak elutasították a vasárnapi népszavazáson azt a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) köreiből származó javaslatot, hogy a jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát a jövőben aranyban kellene tartani, az aranytartalékot nem lehetne eladni, és hogy a svájci aranykészletet csak Svájcban lehetne tartani.

MTI

Ha ezt megszavazzák, Svájc rendesen összerúghatja a port az EU-val

Népszavazás kezdődött vasárnap Svájcban a bevándorlás korlátozásáról, valamint a jegybanki aranytartalékról.

hvg.hu
12324

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X