szerző:
hvg.hu

Átsétálhattak az első látogatók a világ leghosszabb és legmagasabban fekvő üvegpadlós függőhídján a dél-kínai Csangcsiacsie Nemzeti Parkban. Nagyjából háromszáz méteres mélység van alatta, de az építők azt mondják: az átkelő biztonságos.

Egy izraeli építész, Haim Dotan tervezte a hidat, bár eleinte nem akarta elvállalni a megbízatást.

Az átkelő 430 méter hosszú, 6 méter széles. Összesen 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot használtak fel az építésénél. Amikor pedig elkészült, kemény törés- és terheléspróbának vetették alá.

©
©

Előbbi gyakorlatilag azt jelentette, hogy a résztvevők elkezdték kalapáccsal verni az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett. Egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más tesztet is az átadás előtt.

©
©

Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett.

A The Jerusalem Post szerint a 22,5 millió jüanból épített hidat szombaton nyitották meg. Biztonsági okok miatt naponta legfeljebb nyolcezer látogatót engednek át rajta.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!