A tökéletes csülök – recept

2010. november 26., péntek, 20:00 • Utolsó frissítés: 2010. november 26., péntek, 22:38
Szerző:


Címkék: ; ;

Úgy tűnik, a csülök igazi magyar virtus, nagyon a mi konyhánk sajátja. Nem vitatva, hogy a bajorok is erősek csülökben, de nekik ez csak sörkorcsolya. Míg a mi tányérunkra fő fogásban valamiféle nemzeti hagyomány juttatja, mely feltétlen tiszteletet tanúsít a korszerűtlen, zsíros és egészségtelen, de isteni ételek felé.

A legtöbb országban, ahol sertéshúst esznek a csülök ismeretlen fogalom. Mivel nem vágják le a combról, hanem azzal egyként, fantasztikus sonkák részeként folytatja vágósertésként kezdett pályafutását. A hazai gyakorlatban azonban a sonka valami egészen mást jelent, és a csülök, a comb részeként, a legritkább esetben kerül a kolbász és a disznósajt mellé a füstölőbe.

Csülköt vásárolni is kockázatos dolog, hiszen a hagyomány szerint a csülök főzését csontosan kell megkezdeni – sőt pont a csontról való leválása jelzi, hogy   megfőtt. Ezért aztán a csülök minőségét jótékonyan elfedi a bőr, s csak a konyhai műveletek közben derül fény, hogy milyen is a zsír-hús arány. Ez az első csülkök esetében többnyire a zsír javára dől el, nagyobb mennyiségű színhús inkább a hátsó csülköktől remélhető. A fentiekből az is rájön a csülök koleszterin-bomba jellegére, aki még életében nem látott, csülköt a fazékba kerülése előtt. Olyan ember pedig, aki nem kóstolt még semmilyen csülkös ételt, talán nincs is Magyarországon. Mert életében háromszor – először, utoljára és soha többet – mindenki kóstolt valamit, aminek köze van a csülökhöz. Ha másképp nem, hát a bablevese készült füstölt csülök főzőlevéből – mert mi másból is készülhetne ez a hungarikum.

Csülkös fogás. Mindenki kóstolta?

Fotó:

A füstölt csülök pedig azért nem kerül feltétlen a levesbe, mert az igazi nagyevők – elegánsan gourmand-ok – már abban a pillanatban nekiállnak, hogy felfalják, amikor megfőve a fazékból kikerül. Aki próbálta, tudja, milyen jó is – sajnos – a rezgős, zsíros húst, reszelt tormával, mustárral, friss fehérkenyérrel, a tűzhely mellett állva befalni és hozzá egy korsó hideg sört legurítani. Bizony honfitársaim, ez az igazi magyar virtus.

A füstölt csülök persze nemcsak a bablevesbe kiváló, igazi kocsonya sem készülhet nélküle – bár abban kétségtelen van nézetkülönbség, hogy erre a füstöletlen csülök nem alkalmasabb-e. A füstölt csülök nagyon finom a káposztás húshoz, a tarhonyás lecsóhoz, de akár a gombához is. S uram bocsá’, hallottunk már a csülkös pacal jótékony hatásáról is.

A nyers csülök is mindenre alkalmas, amire általában a sertéshúsokat használni szokták. A belőle készült pörkölt már-már körömpörkölti szaftokkal kápráztat – a rengeteg zsír és bőr megfelelő fűszerezéssel az erre fogékonyaknak mennyei ízeket képes produkálni. Végül és nem utolsósorban talán a legkedveltebb csülkös recept, a Pékné-módra elkészített, krumplival és hagymával, mely rajongói számára megunhatatlan. Az átkosban feltétlenül a menük királya volt, manapság ritkábban találkozunk vele az étlapokon. Talán újra kellene gondolni…

Tippek, fortélyok

Ha a csülköt ropogós bőrérét szeretjük, akkor mielőtt sütni kezdenénk, félig-meddig főzzük meg, nehogy a res bőr alatt a csont-közeli húsok nyersek maradjanak.
Sütés közben locsolgassuk, a saját szaftján kívül a sört ajánlunk. Az előfőzés alól kivételt képezhet, ha első csülökkel próbálkozunk – ekkor viszont alacsony (80 fok körüli) hőmérsékleten 4-5 órát kell sütnünk a csülköt, mindaddig, amíg a hús hőmérséklete – ehhez speciális hőmérő is szükségeltetik – el nem éri a sütő hőmérsékletét.

A fentiekből ugye kiderült, hogy nem véletlen a bajorok csülökimádata sem, hiszen az ebből készült húsételekhez leginkább sör dukál. Mi magyarok persze leöblíthetjük borral is. Az egyetlen dolog, amire felhívnánk mindenki figyelmét, hogy csülkös ebéddel kiválóan megalapozhatunk egy délutáni sziesztát, ám egy kései vacsora után biztos nem száll ránk könnyű álom. Akkor inkább próbálkozzunk másnap reggel a hideg csülökmaradékkal.

 

Receptek »
2 HOZZÁSZÓLÁS
2013. december 6., 17:27 Vigh Sándor

Kedves Kovács Gábor! Ezentúl használd nyugodtan a Cs. Kovács nevet! Bár megkülönböztet Téged a többi Kovácstól és (Z)újságírótól szaftos stílusod is. Krúdy megengedné, hogy asztalánál igyál nagyfröccsöket - míg ő szundikálva csülkökről álmodik! Köszönöm, Cs.Kovács barátom. (Most megyek, fölteszem a gázra a füstölt hátsócsülköt, s megreszelem a tormát, melyet fogyasztás előtt forró sütőben kissé gyengítek. Örülök, hogy ilyen szépet írtál!
Egy öreg hírlapíró.

2010. november 27., 12:45 Árpád Répási

Isteni bajor csülök van a Haxn Királyban! Azt hiszem máris indulok!

Véleménye van? Ossza meg velünk!


A tökéletes csülök – recept
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
AJÁNLJUK MÉG
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X