Így készítsünk vajat otthon – recept

2011. május 17., kedd, 21:00 • Utolsó frissítés: 2011. május 17., kedd, 22:04
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

A vajas kenyér nagyon egyszerű fogás, mégis megunhatatlan. A vaj krémes lágysága és íze – főleg ha igazi házi vajhoz sikerül jutni – magában is mennyei. Nemhiába fedezik fel a szakácsok is újra és újra, emelik piedesztálra, mert bizony a vaj az ételeknek is bársonyos, krémes, lágy ízt kölcsönöz.

A vaj emlős állatok tejéből készült zsiradék. A tejet lefölözik, és a tejszínből köpüléssel választják külön a vajat az írótól. Többféle köpülőedény létezik, de szerkezetileg mind ugyanazon az elven működik: egy edénybe beleöntik a tejszármazékot, és egy dugattyúszerű részt hosszabb ideig függőleges irányban le-fel mozgatják. Így az állandó mozgatás hatására a tejzsír részecskéi apró gömböcskék formájában kicsapódnak, amit külön lehet választani az írótól. Ez a vaj. Az otthoni vajkészítés a 21. század végéig a háztartásokban mondhatni megszokott volt.

A köpülés (nevezik még zurbolásnak, zürbölésnek, vajverésnek is) időigényes munka volt, amely bizony nem mindig volt sikeres: könnyen előfordult, hogy a vaj nem vált el az írótól. A kudarcot elkerülendő, számos hiedelem és babona fűződött a köpüléshez. Így egyes vidékeken a köpülőedényt kifüstölték bizonyos gyógyfüvekkel, sarkukkal megkopogtatták. De ugyanúgy hittek abban is, ha a köpülőedény alá pénzt vagy fésűt helyeznek, akkor a köpülés sikeres lesz. Köpülés közben nem volt szabad vendéget fogadni, ha pedig mégis valaki átlépte a küszöböt, akkor nem volt szabad a vajat megdicsérni. Azoktól az asszonyoktól pedig, akik boszorkány hírében álltak, távol tartották a vajat, mert bizony képesek azt lószarrá változtatni. De ismertek voltak a köpülést segítő mondókák is, mint például: ,,Kelj, vajam kelj,/Falu végén hasas lány,/Írós vajat kíván.”

Fotó:

A vajat már a Biblia is megemlíti, első írásos említése már 1395-ben megtalálható. A finnugor nyelvekben is igencsak hasonló elnevezéseket találhatunk: osztják woj, mordvin oj, vagy a finn voi. Vidékünkön a vajat legfőképpen tehéntejből nyerik, de találkozhatunk kecsketejből, illetve juh- és bivalytejből előállított vajjal is. Manapság pedig leginkább csak a bolti vajakkal találkozhatunk. A bolti vajak csomagolásán többféle megjelölést találhatunk, ezek a vaj zsírtartalmát jelentik. A márkázott vaj zsírtartalma 80-82 százalék, víztartalma maximum 16 százalék, sótartalma maximum 2 százalék lehet. A teavaj zsírtartalma 80 százalék, víztartalma maximum 19 százalék, sótartalma nincs. A szendvicsvaj zsírtartalma legalább 62 százalék, maximum 72 százalék, víztartalma maximum 30,5 százalék, sót nem tartalmazhat. A vajkrémek már csak legfeljebb 40 százalékban tartalmaznak zsiradékot, és bizony nagyon sokszor több adalékanyagot, állományjavítót, térfogatnövelőket, nem természetes ízesítőket tartalmaznak, így sokkal jobban járunk, ha magunk készítünk valódi vajból vajkrémet.

A vaj nemcsak a hidegkonyhai készítményeknél használhatjuk, de számos főtt-sült ételnek is jellegzetes, bársonyosabb ízt kölcsönöz. Használhatjuk húsok fényezésére, de a levesbe, főzelékbe is. De a köretek, zöldségfélék, halfélék is sokkal finomabbak, ha vajjal készítjük el. A vaj a fagyasztást is jól bírja, így akár hónapokig eltartható.

Vajas tippek, trükkök, fortélyok

Ha a levesbe kevés vajat teszünk, nem lesz bőrös a teteje. Nem fut ki a gyümölcs vagy a tészta vize főzés közben, ha egy kis vajat adunk hozzá. Könnyebb a vajat habosra keverni, ha egy kis lisztet teszünk hozzá. Ha vajjal készítünk süteményt, akkor először keverjük habosra a vajat, és csak azután adjuk hozzá a tojást és a cukrot. Ha vajjal sütünk, akkor adjunk hozzá egy-két csipet sót, akkor nem fog kifröcsögni.

Ha lágy vajra van szükségünk, akkor a hűtőből kivéve is rögtön gyúrható lesz, ha almareszelőn lereszeljük. A fűszervajat nagyon mutatósan tálalhatjuk, ha kicsit lehűtjük, habzsákba adagoljuk, és úgy formákat nyomva tálaljuk. Ugyanígy különböző mintájú jégkocka készítőbe, vagy bonbonosdobozba adagolva is mutatós formákat kaphatunk.

Fűszervajat nagyon egyszerűen készíthetünk – bármelyik zöldfűszert (bazsalikom, menta, kapor, petrezselyem stb.) egészen apróra vágva, jól keverjük össze a puha vajjal és tegyük hűtőbe. A fűszervajak kiválóak grillezéskor is, úgy húsok, mint zöldségek grillezésénél is. Fűszervajat készíthetünk reszelt tormával, sárgarépával, pépes zöldborsóval is, de kaviárral, apróra vágott lazaccal is – igazi ínyencséget kapunk. Morzsolt rokfortsajttal és kevés tejszínnel, fokhagymával az egyik legjobb receptet készíthetjük el. A vaj csak enyhe hűtést igényel, ezért a hűtőszekrény ajtajában tároljuk.  Így rövidebb idő alatt válik kenhetővé a hűtőből kivéve.
Ha nem hűtőben tartjuk a vajat, akkor mindig jól záródó, sötét helyen tartsuk. A fény és a meleg sokat rontanak a vaj minőségén. Nemhiába a szólás: ,Tejben-vajban fürdik. A vaj valóban kiváló bőrápoló tulajdonságokkal is bír. A száraz, cserepes bőr kiváló ápolója.

Izgalmas receptek »


Így készítsünk vajat otthon – recept
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
AJÁNLJUK MÉG
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X