szerző:
hvg.hu

Magyarországon végezett a The Independentben közölt tandíjlista élén. Az első helyezés ebben az esetben nem jelent dicsőséget, arányában nálunk kell ugyanis a legtöbbet fizetni a felsőoktatásért, illetve itt megy el a legtöbb pénz a fizetésekből tandíjra. Olyan országokat sikerült „megverni”, mint Japán, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.

A brit és amerikai felsőoktatási intézmények sok minden más mellett arról is híresek, hogy kiemelten magasak a tandíjaik. Ugyanakkor léteznek a világon még ezeknél is drágább egyetemek, főiskolák, ha a családi kasszából ráfordított összegeket veszik figyelembe.

A toplista elkészítésekor azt vették alapul, hogy az adott országban a szülők fizetésük mekkora részét fordítják gyermekük vagy gyermekeik tandíjára egy diploma megszerzéséig. Az ehhez szükséges adatokat az Expert Market fésülte össze több forrásból, valamint a Business Insider egészítette ki az elemzés megállapításait.

A 11-es lista sereghajtója Japán. Ott átlagosan 24 ezer dollárt kell kifizetni egy alapdiploma megszerzéséig tandíjra, és az ottani szülők keresetének körülbelül 18 százaléka megy el ilyen kiadásra.

A briteket a kilencedik helyre sorolták. Náluk 40 290 dollár az összköltség, és a szülők kerestük 42 százalékát fizetik ki tandíjra. Nagy-Britanniában az éves tandíj egyébként intézménytől és képzéstől függően akár 9 ezer dollár is lehet.

Az Egyesült Államokban több mint 91 ezer dollárnyi tandíjat kell kipengetni a képzés ideje alatt, és a családok jövedelmük 53 százalékát áldozzák fel erre a célra.

Az első helyen végző Magyarországon az adatok alapján egy diploma tandíjvonzata 34 200 dollár ugyan, vagyis jóval alacsonyabb a brit és az amerikai átlagnál, de a diákok szülei fizetésük 92 százalékát áldozzák fel ezért. Vagyis majdnem az egész bérüket odaadják, hogy a gyerekük tanulhasson.

Az elemzésben megjegyzik, hogy vannak Magyarországon olyan képzések is, ahol nem kell tandíjat fizetni, de cserébe kemény feltételeket szabnak a diákoknak: vállalniuk kell, hogy a diploma megszerzése után tíz évig Magyarországon maradnak és ott dolgoznak. Ha ezt megszegik, utólag kifizettetik velük a tandíjat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!