szerző:
hvg.hu

Magyarország 490 millió dollárért vásárolna legfeljebb 30 katonai helikoptert Oroszországtól, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a helikopterszállításról is tárgyal majd a tervezett februári találkozóján – közölte a Sputnik orosz hírportál szerint egy moszkvai székhelyű fegyverkereskedelmi elemző intézet.

Legfeljebb 30 orosz helikoptert vásárolhat Magyarország, a lehetséges szerződés értékét 142 milliárd forintra, vagyis nagyjából 490 millió dollárra becsülik – idézte a Center for Analysis of World Arms Trade (CAWAT) intézet szóvivőjét a Sputnik.

A szóvivő szerint helikopterszállításról is szó lesz a februárra tervezett Orbán–Putyin-találkozón Moszkvában. Az intézet szóvivője a beszámoló szerint hozzátette, hogy a szerződést akár ki is bővíthetik a jövőben, mert Magyarország le szeretné cserélni az Mi-8-asokból és Mi17-esekből álló helikopterflottáját.

©

A Népszabadság kedden írt arról, hogy a február 17-re kitűzött találkozón a helikopterbeszerzésről is szó eshet, és hogy a magyar tervekben legfeljebb 30 helikopter beszerzése szerepel 142 milliárd forintért. Az idei büdzsé nem tartalmazza ezt a kiadást, de a lapnak azt mondták, hogy Orbán Viktor egymaga is döntést hozhat ilyen súlyú stratégiai kérdésben.