szerző:
hvg.hu

Ománban bemutatják, hogy az olajipar is imádhatja a megújulókat.

Az olajkitermelésnél gyakran használnak forró vízgőzt ahhoz, hogy a mélyben lévő nyersanyagot könnyebben a felszínre lehessen hozni. A vízgőzt általában gázkazánokkal állítják elő, vagyis földgázt fogyasztanak a kitermelésnél is. A Miraah nevű ománi projekt azonban most új megoldást talált: napenergiával fogják felforralni a vizet. A Quartz beszámolója szerint ezzel a felhasznált földgáz mennyiségét várhatóan 80 százalékkal csökkentik.

Maga a megoldás nem új, a napsugarakat homorú tükrökkel koncentrálják arra a vezetékre, amelyben a víz van, az egész berendezés köré pedig „üvegházat” építenek, hogy védjék a környezeti károsodástól.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!