szerző:
MTI / hvg.hu

A kormány elismeri és támogatja azokat, akik külföldön vállalnak munkát – mondta Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben a parlamenti frakciók vezetőinek felszólalásaira reagálva.

Az ellenzék rendszeresen megtámadja és negatív színben tünteti fel azokat a magyarokat, akik külföldön vállalnak munkát – állította Orbán Viktor a parlamentben. Ezeket a kritikákat visszautasította, és azt mondta, különböző emberek különböző okokból döntenek a külföldi munka mellett és ebbéli jogukat nem helyes elvitatni.

Szerinte azt kellene inkább mondani, hogy "nagyra becsüljük őket, hogy van bennük bátorság, elszántság meg kraft". Megjegyezte, az érintettek lassan több mint 2 milliárd euró értékben hazaküldik jövedelmük tekintélyes részét, és a kormány elismeréssel adózik azoknak, akik kockázatot vállalva Magyarországon kívül is megpróbálnak tenni családjuk boldogulása érdekében.

©

A kormányfő hétfői napirend előtti felszólalásában egyébként azt közölte, hogy a múlt heti EU-csúcs következményei messze hatóak, a változásokat javasló britek pedig nem kevesebbet akartak, mint hogy "reformáljuk meg az uniót, ha lehet, akkor szerződésmódosítás nélkül".

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy fontos magyar érdekeket kellett megvédeni, de a szabad munkavállalás továbbra is minden EU-s tagállamra kiterjed, és ha egy magyar kint dolgozik és járulékot fizet, akkor továbbra is járni fognak a szociális juttatások.

Hozzátette, vannak más szociális ellátások, amiért nem fizetnek a Nagy-Britanniában dolgozók, de ezek az ellátások mégis elérhetőek a számukra. "Ezeket sem lehet elvenni, csak megfelelő indoklással lehet felfüggeszteni bizonyos időre. Ezt is sikerült megvédeni" – jelentette ki Orbán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!