szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában számolt be a múlt heti uniós csúcsról az Országgyűlés hétfői ülésnapján. Orbán szerint sikerült a britekkel együtt megreformálni az uniót és végre Európában is elfogadják a magyar megoldást, vagyis a kerítésépítést. Vona szerint a kvóta keresztrefeszítés lenne Magyarország számára. A szocialista Tóbiás József úgy látja, hogy az EU-csúcson lefokozták a magyar állampolgárokat.

Orbán szerint az EU csúcs következményei “messze hatóak.” A britek nem kevesebbet akartak, mint hogy reformáljuk meg az Uniót, ha lehet, akkor szerzősdésmódosítás nélkül.”

A brit javaslatokat az unió elfogadta, ezek:

- versenyképesség javítása

- kevesebb bürokrácia

- nemzeti parlamentek szerepének növelése

Fontos magyar érdekeket kellett megvédeni, de a szabad munkavállalás továbbra is minden EU-s tagaállamra kiterjed, mondta Orbán.  Azt is megvédték, hogy ha egy magyar kint dolgozik és járulékot fizet, akkor továbbra is járni fognak a szociális juttatások, tette hozzá.

Vannak más szociális ellátások, amiért nem fizetnek az Angliában dolgozók, mégis kapnak. “Ezeket sem lehet elvenni, csak megfelelő indokással lehet felfüggeszteni bizonyos időre. Ezt is sikerült megvédeni” - jelentette ki Orbán.

Éles vita volt viszont a gyermek alapon nyújtandó szociális támogatások ügyében. Ma 55 ezer magyar dolgozik kint és 220-224 ezer olyan magyar van, ahol a gyerek itthon él, de az anya vagy az apa kint dolgozik, idézte a statisztikát Orbán.  “Ha a gyermek nem a munkavállalás helyén él, akkor a gyermek után járó szociális juttatást indexálni, vagyis módosítani lehet. Ezeket elvenni nem lehet, vagyis ez egy fair megállapodás lett”, vélte Orbán.

“Egyedül nem lettünk volna képesek az eredmények elérése” , ezért Orbán megköszönte a V4-ek segítségét.  “Megváltoztattuk és megreformáltuk az uniót” - jelentette ki a miniszterelnök.

Elfogadták a magyar megoldást

Migrációs helyzetrők is beszélt Orbán. “Egyetértés volt abban, hogy 2015 nehéz év volt”, kezdte Orbán. A magyar válasz világos volt: ellenőrzés, megállítás, visszafordítás - sorolta a magyar megoldás alapjait Orbán. “Most először végre kimondták, hogy a migránsok megállítása a legfontosabb feladat” - mondta Orbán, aki szerint most tart az Unió, ahol egy éve kellett volna.

“A magyar elvek lassan mindenki átveszi, de senki sem borul a nyakunkban. Ma az unió azokat az elveket fogadta el, amit a magyar kormány eddig is képviselt” - mondta. A déli határ megvédése lehetséges, és akár könnyebbé is válhat a jövőben, véli a miniszterelnök. Itt is kiemelte, hogy a V4-es országok végig kitartottak Magyarország mellett.

Orbán szerint a márciusi EU-csúcs legfontosabb kérdése, hogy “sikerül-e lenyomni a kelet-európai országok torkán” a befogadott migránsok szétosztását. “Kitartunk és nem fogadjuk el a kötelező betelepítési kvótát - ez lesz a márciusi csúcs legnagyobb kérdése” - magyarázta Orbán.

Az ellenzék reagált

Vona Gábor reagált Orbán beszédére. Az EU-csúcs zárónyilatkozatáról azt mondta, hogy könnyen elképzelhető, hogy az unió ránk fogaj kényszeríti a kvótákra. “Az európai kvóta egy keresztre feszítése Magyarországnak, míg a világkvóta egy méreg” - mondta Vona. Majd kikérte magának, hogy a kormánypárti sajtóosztály hazudozik velük szemben.


Schiffer András, az LMP frakcióvezetője se hagyta szó nélkül Orbánt. Azt mondta, “aki Moszkván keresztül utazik Brüsszelbe, az ne sok jóra számítson.” Azzal viszont egyetért, hogy az unió reformokra szorul.

Tóbiás József szomorú volt, hogy az EU-csúcsot győzelemként értékeli a kormányt, de “Nagy-Britanniában legalább lehet népszavazást tartani”, tette hozzá. Az MSZP-s szerint a hétvégén sikerült lefokozni a magyar embereket, vagyis másodrendű uniós állampolgárok lesznek munkavállalás szempontjából. “A kétsebességes Európa ellentétes a magyar érdekekkel” - jelentette ki Tóbiás. Szerinte csak PR-kormányzást folytat a kabinet, mivel egy hétvége alatt 500 menekült lépte át a határt. “Ki felügyeli ezeket az embereket?” - tette fel a kérdést a párt elnöke.

Orbán megint

Orbán Viktor viszonválaszában megköszönte a Fidesz és a KDNP-frakció hozzászólásait. Tóbiás Józsefnek azt mondta, “ha Önök lettek volna kormányon, akkor több százezer azonosítatlan idegen lenne Magyarországon” – mondta Orbán. A miniszterelnök szerint egy baloldali kormány esetében ugyanazokkal a veszélyekkel kellett volna szembenéznie az országnak, mint ami Párizsban, vagy Kölnben történt. Orbán szerint reális a veszély, hogy kettészakad az EU.

“A brit reformokkal távolabb kerültünk az Európai Egyesült Államoktól, de a márciusi menekültügyi javaslatokkal közelebb kerülhetünk hozzá” – zárta felszólalását Orbán.
 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Iránban tíz év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt

Iránban tíz év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt

Alig érkeznek menekültek Olaszországba

Alig érkeznek menekültek Olaszországba

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk

Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk

Új, négysávos híd épül Győrben

Új, négysávos híd épül Győrben

Hiába kértek rendőri segítséget a nyúzott állattetemekbe botló óbudaiak

Hiába kértek rendőri segítséget a nyúzott állattetemekbe botló óbudaiak