szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyomorult az élet a magyar vidéken: az unió legelmaradottabb régiói közül 4 magyar, és az ország is csak azért az ötödik legszegényebb az EU-ban, mert időközben csatlakozott a nálunk is szegényebb Horvátország.

Voltunk mi már Orbán Viktor gyorsnaszádja, Matolcsy György gazdasági tündérmeséje, túl vagyunk az elrugaszkodás évén, és Magyarország még mindig az Európai Unió egyik legelmaradottabb országa, a legelmaradottabb uniós régiók közül 4 magyar. Ezek a térségek olyan szinten vannak, mint a legrosszabb román, bolgár és lengyel régiók, és alig állnak jobban, mint Macedónia, pedig az egy súlyosan leszakadt balkáni ország.

Mindez az unió statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb, 2014-es régiókra lebontott egy főre eső GDP statisztikáiból derül ki. A legelmaradottabb magyar régiók egy főre eső összterméke az EU átlagának felét sem éri el. A leglecsúszottabb régiók között egy szlovák és cseh térséget sem találunk, viszont Pozsony és Prága egyaránt felkerült a 10 legfejlettebb európai uniós régió listájára. (A rangsorba belevettük például a volt Jugoszláv tagköztársaságot, Macedóniát is. Az ország nem EU-tag, de szerepel az Eurostat statisztikáiban az EU-tagságra bejelentkezett többi balkáni országgal együtt. Nem azonos a Görögországban található Anatoliki Makedoniaval, amely szintén szerepel a legelmaradottabb régiók listáján).

Magyarországon egyetlen kiemelkedő fejlettségű hely van, Közép-Magyarország, amelyben az egy főre eső GDP az EU-átlag 107 százalékát érte el 2014-ben.

A gyenge magyar eredményben persze nincs nagy meglepetés, Magyarország már jó ideje az EU ötödik legszegényebb országa (holtversenyben Lengyelországgal), miközben Szlovákia megelőzte, Lengyelország felzárkózott mellé. Csak azért nem maradtunk a negyedik legszegényebb ország, mert időközben csatlakozott az EU-hoz Horvátország, ami nálunk is szegényebb.

Az EU-ban egyébként elképesztő különbségek vannak a régiók között: a legfejlettebb rész London központi része, amelyben az egy főre eső GDP az EU-átlag 539 százaléka, melyet Luxemburg követ 266 és Brüsszel 207 százalékkal.

Az EU-ban összesen 21 olyan régió van, amelyben az egy főre eső GDP 50 vagy még több százalékkal meghaladja az EU átlagát. Ezek közül 5 német, 3-3 holland és brit, 2 osztrák, egy-egy pedig Belgiumban, Csehországban, Írországban, Franciaországban, Szlovákiában, Svédországban és Luxemburgban található.

Ehhez képest a bolgár Severozapaden régió az EU-átlag 30 százalékát éri el. A 21 legfejletlenebb régióból (amelyben az EU-átlag 50 százaléka alatt van az egy főre eső GDP) 5 bolgár, 5 lengyel, 5 román, 4 magyar és 1-1 görög és francia.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!