szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország költségvetési állapota "rendben van", a válságnak vége - mondta a CNN-nek adott interjújában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy a CNN ismert műsorvezetőjének, Richard Questnek adott interjújában arról beszélt, Magyarország a hiány leszorítására "jó adag" nem konvencionális gazdaságpolitikai intézkedést fogadott el, példaként többek között a bankadót emelte ki, amelyet nálunk vezettek be először az EU-ban.

Mára azonban elkészült a konvergenciaprogram, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott, ez pedig "a definíció szerint" azt jelenti, hogy Magyarország fiskális állapota "rendben van" - tette hozzá a miniszter. "Egyszóval vége, a válságnak vége van" - mondta Matolcsy.

 

Richard Quest felvetésére, hogy az első negyedévben több mint egy százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság és ezzel a legrosszabban teljesítők között volt az unióban, Matolcsy a múlt év negyedik negyedévét állította ellenpontként, amikor a magyar gazdaság az EU-ban a legjobbak között volt.

"Ez egy átmeneti időszak a magyar gazdaság számára, jövőre - ha fogalmazhatok így - robusztus növekedési adatunk lesz. Idén ez egy kicsit kockázatos, igaza van" - reagált a miniszter.

Matolcsy szerint valóban sokan kritizálják Magyarországot a nem hagyományos gazdaságpolitikai lépésekért, de szerinte mégis "ez a jövő". Hozzátette, Magyarország rákényszerült arra, hogy "innovatív" és "kreatív" legyen a gazdaságpolitikában.

"Nonszensz" - reagált Matolcsy arra a kérdésre, hogy mit válaszolna a magyar gazdaság zátonyra futását jósolóknak. "A magyar tündérmese, illetve a magyar példa sikeres lesz egy éven belül" - tette hozzá a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Lassú növekedés, növekvő munkanélküliség, csupán átmeneti intézkedésekkel kordában tartott költségvetési hiány, egykulcsos adó - sorolta Richard Quest a magyar gazdaság főbb ismérveit.

Erre reagálva Matolcsy azt mondta, "minden érmének két oldala van", szerinte ugyanis csökken az államadósság, fenntartható a költségvetési hiány szintje és jóval a GDP 3 százaléka alatt van, több lett az új munkahely és "természetesen egy átmeneti időszakban" vagyunk a gazdasági növekedést tekintve.

Matolcsy szerint a Magyar Nemzeti Bank "száz százalékban független" a kormánytól. Hozzátette, hogy azoknak, akik ezzel nem értenek egyet, egyértelmű garanciát jelenthet az, hogy a függetlenséget biztosító összes törvény a parlament elé kerül és el is fogadják őket június végéig.

A miniszter szerint a jövőben az EU-n belül az egész kelet-európai régió egy üzleti központtá válik, ami az eurózóna "déli övezetének" a helyét fogja átvenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!