szerző:
hvg.hu

Nem kapták meg a nekik járó praxistámogatást a háziorvosok. Januártól összesen 10 milliárd forint pluszpénzt kaptak volna, orvosonként bruttó 130 ezret, amit leginkább az asszisztensek bérének emelésére fordíthattak volna, de nem kaptak semmit. Az államtitkár azt mondta néhány hete, a pénz megvan, de kérnek cserébe valamit. Végül kiderült: január helyett júniustól kapnak pénzt, 10 milliárd helyett csak hatot, és mindezért több munkát kell végezniük – hangzott el a pénteki RTL Híradóban.

A költségvetési törvény szerint a támogatás januártól járt volna az orvosoknak: praxisonként bruttó 100-130 ezer forint volna járt volna nekik havonta egy éven át.

Az egészségügyi államtitkár néhány hete egy konferencián azt mondta: a pénz megvan, de még nem adják oda az orvosoknak. Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott: a pénz rendelkezésre áll a költségvetésben, a bűnös ő, mert azt kérte, hogy tegyenek valamilyen pluszkérést a támogatás mellé. Akkor még nem beszélt az államtitkár arról, mi lenne ez a pluszkérés.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke most elmondta: több változás is van a támogatással kapcsolatban. A pénz nem januárban, hanem júniustól érkezik, és a 10 milliárdból csak 6 milliárd jut a háziorvosoknak, a fennmaradó pénzt a fogorvosok és a védőnők kapják. A kötelező rendelési időt 15-ről 20 órára emelik, ráadásul a háziorvosoknak 3 év alatt egy kérdőíves felmérést kell elvégezniük az összes betegüknél.

A szövetség elnöke, Selmeczi Kamill szerint az orvosok csalódottak, mert kevesebb pénzt kapnak több munkáért. A háziorvosok meglepődve tapasztalták a változtatásokat, mivel mindenki számolt már a pluszpénzzel januártól.  A támogatásra azért is van szükség, mert a mostani keretből annyi fizetést sem tudnak kigazdálkodni maguknak, amennyit a kórházi szakorvosok kapnak.

Az RTL Híradó megkérdezte az elmaradt támogatásról az egészségügyi államtitkárságot is, de nem válaszoltak a kérdéseikre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!