szerző:
Gyükeri Mercédesz

Jövő héten újra megpróbálkozik Brüsszel azzal, hogy javaslatot tegyen arra, hogyan lehet egyszerre el is törölni a roamingdíjakat, de azt is megakadályozni, hogy ezzel visszaéljenek a felhasználók.

Már jövő héten benyújtja a külföldi mobilhasználat szabályozására vonatkozó új javaslatát az Európai Bizottság – erre Jean-Claude Juncker, a testület elnöke tett ígéretet az unió helyzetét értékelő strasbourgi beszédében. Az Európai Parlament plénuma előtt a politikus önkritikusan idézte fel az előző, alig néhány napot élt indítványt, amely szerint a roamingdíjak eltörlése helyett csak kilencven napig engedték volna, hogy valaki az otthonival megegyező feltételekkel, extra díjak nélkül használhatta volna a mobilját.

A visszaélések alapja az lehet, hogy a belső piac ugyan egységes, az árak azonban távolról sem azok. Így a roamingdíjak eltörlése után előfordulhat, hogy valaki egy olcsóbb tarifájú országban szerez be egy SIM-kártyát, amivel egy olyan országban használja a mobilját, ahol jóval drágább a telefonálás vagy a mobilnetezés. A bizottság ezt kívánja megakadályozni, ám eddig sikertelenül. A múlt heti fiaskó után azt mindenesetre biztosra lehet venni, hogy a roamingdíjak 2017 júniusában megszűnnek.

Tény persze, hogy az EU már komoly eredményeket ért el a díjak csökkentésében. 2007 óta több mint 90 százalékkal csökkentették a fizetendő roamingtarifákat, idén májustól pedig korlátozzák azt, hogy egy szolgáltató az otthoni árakon felül mennyit számolhat fel a külföldi mobilhasználatért.