szerző:
hvg.hu

Tízmilliárd dollárt bukhatott Rio az idei olimpiával. Ez még inkább a csőd felé lökte a Standard & Poor’s által már a záróünnepség után jelentősen leminősített várost – írja a Világgazdaság.

Elérhették a 15 milliárd dollárt a riói olimpia szervezési költségei – ez 4 milliárddal több, mint amennyit a PricewaterhouseCoopers tavaly becsült –, a jegyeladásokból, szponzorációból, a játékokhoz közvetlenül kapcsolódó kereskedelmi forgalomból és a televíziós közvetítésekből azonban csupán 3,5-4 folyt be. Vagyis 10 milliárdos veszteséggel zárhattak a rendezők.

Az olimpia miatt a tervezettnél előbb elkészült infrastrukturális fejlesztések sem lendítettek a gazdaságon. Sőt: ezek miatt nemhogy javult, hanem romlott a brazil nagyváros közlekedési hálózata.

Ez az egyik oka, a másik pedig a gyenge közbiztonság annak, hogy nem várható a turizmus fellendülése a városban, illetve Brazíliában az olimpia után. A játékokra korábban 380-420 ezer látogatót vártak, később azonban módosítottak az előrejelzésen, mivel a 2014-es focivébére egymillióan érkeztek. A két esemény közötti történések – így a kormányválság és a zikajárvány – miatt végül azonban mégis az első becslés válhatott valóra, s a drukkerek is főleg más dél-amerikai országokból érkeztek.

A brazil sportminisztérium is melléfogott, amikor 2009-ben arra számított, hogy az olimpiáig hátralévő hét évben mintegy harmincmilliárd dollárnyi külföldi működő tőke áramolhat be. Ezt mutatja, hogy Brazília főbb makrogazdasági mutatói 2014 második negyedéve óta folyamatosan romlanak, GDP-je tavaly 3,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanélküliség pedig az idén elérte a 11 százalékot. Az OECD pedig további gyengülésre számít.

Rio ráaádásul úszik az adósságban, annak ellenére is, hogy a nyáron gyorssegélyt kapott a szövetségi költségvetésből. Az amerikai Standard and Poor’s emiatt már napokkal az olimpia zárása után három fokozattal is lerontotta Rio de Janeiro szövetségi állam adósbesorolását. Ami az SP kódrendszere szerint azt üzeni, hogy ha nem következik be jelentős előrelépés, akkor Rio menthetetlenül csődbe kerül vagy válságintézkedésekre kényszerül – olvasható a Világgazdaságban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!