Juhász Gábor
Juhász Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tóth Mariannát, Simicska Lajos régi emberét tették meg annak az NP Nanga Parbat Zrt.-nek a vezérigazgatójává, amely a Magyar Fejlődésért Alapítvány mögött áll. Ez szerezte meg e héten Spéder Zoltántól az Index.hu-t.

Már március 27-én kinevezte a cégtulajdonos Bodolai László a Simicska-csapat egyik régi tagját, Tóth Mariannát az NP Nanga Parbat Zrt. vezérigazgatójának. Ezt azonban addig, amíg csütörtökön, április 20-án be nem jelentették az Index.hu tulajdonosváltását, a cégbírósággal se közölték, nehogy kiszivárogjon az ügylet. Ez újabb jel az Orbán Viktorral 2015-ben szakított milliárdos teljes hatalomátvételére azután, hogy kiderült, a Simicska-közeli Nagy Ajtony Csaba ügyvéd is tagja az új Index-igazgatóságnak.

Tóth majdnem két tucat Simicska-kötődésű cégben bukkant fel az utóbbi két évtizedben. 1998-tól vezeti például a B-Reklám Kft.-t, amely 1994-ben megszerezte a Mahirt a fideszes üzletembereknek (Simicska neve csak a következő évben bukkant fel a B-Reklám tulajdonosai között). Az egykori harcostársak szakítását is jelzi, hogy Tóth elődje a B-Reklámban az a Győri Tibor volt, aki sokáig Simicska segédereje volt, azonban a 2015-ös G-nap után Orbán mellett maradt. Győri most Habony Árpád üzlettársa, a harcosan kormánypárti Lokál–888-médiacsoport egyik gazdája.

A vezérigazgató kinevezés is jelzi, hogy – párhuzamosan az egész Spéder-cégcsoport átalakításával – a 2014. februári Simicska-opció alapján hónapok óta zajlott az Index.hu Zrt. részvényei eladásának jogi előkészítése. Formailag előbb, április 19-én a vételi jog alapján a Pro-Ráta Holding Zrt. lett az Index-részvényes, aztán másnap átadta a Magyar Fejlődésért Alapítványnak. Ez új igazgatóságot állított az Index.hu élére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!