szerző:
Gergely Zsófia

Az idén márciusban alapított Magyar Fejlődésért Alapítványé (MFA) lett az Indexet tulajdonló részvénytársaság, így a hírportál mostantól a független szervezeté – tudta meg a hvg.hu. Régóta mentek a találgatások, vajon meddig tud ellenállni a kormányhoz közeli médiaúthengernek a legnagyobb portál, de úgy tűnik, megtalálták a megoldást a befolyástól mentes működés biztosítására.

2017. április 20-től az Index.hu Zrt. részvényeinek egyedüli, új tulajdonosa a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) elnevezésű szervezet – mondta a hvg.hu-nak Bodolai László médiajogász. Bodolai a kuratóriumi tagja, egyben annak a vagyonkezeléssel foglalkozó, NP Nanga Parbat 17 Zrt. elnevezésű cégnek az egyedüli tulajdonosa, amely a bírósági nyilvántartás alapján idén márciusban bejegyeztette ezt az alapítványt.

Így marad független a szerkesztőség?

Az Index tavaly azzal viccelt, hogy impresszumában lecserélték a fotókat
©

Az alapítvány célja deklaráltan az, hogy a magyar média függetlenségéért harcoljon. Információink szerint pont az a változás lényege, hogy az új tulajdonos tartalmi kérdésekbe ne szólhasson bele, vagyis a szerkesztőség továbbra is zavartalanul végezhesse a dolgát.

Ezzel átalakul az Index.hu Zrt. igazgatósága is: az igazgatóság elnöke az új egyedüli tulajdonos, az MFA kurátora, Bodolai László lesz. Tagja lesz az igazgatóságnak a számos Simicska-érdekeltségben vezető szerepet vállaló Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, valamint Kereszty Gábor közgazdász. (A három tag életrajzát az Index ismerteti a vételről szóló cikkében).

Bodolai régóta viszi az Index jogi ügyeit. A médiajogász korábban maga is a Habony-média kereszttüzébe került.

Volt opció, éltek is vele, végül mégis az alapítványé lett az Index

Az Index címlapja csütörtök este
©

Az Index a CEMP-csoporton keresztül volt Spéder Zoltán tulajdonában, információink szerint azonban a részesedése egy 2014-es megállapodás alapján a Magyar Nemzetben és HírTv-ben érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt.-hez került. Ezt a részesedést adta tovább a Pro-Ráta Holding az alapítványnak, de ennek az ügyletnek a részletei, így anyagi kérdések sem ismertek.

Korábban többször felmerültek meg nem erősített információk arról, hogy az Orbán Viktorral a G-nap óta hadban álló Simicska Lajosnak, illetve érdekkörébe tartozó cégnek opciója lenne az Index megszerzésére. Információink szerint ez az opció valóban része volt ennek a még 2014-ben kötött megállapodásnak, érvényesítették is, így került a Magyar Nemzetben és HírTv-ben érdekeltséggel bíró Pro-Rátához az Index.hu Zrt. Azonban most ezt a részesedést ruházták át az alapítványra, vagyis a hvg.hu forrása szerint Simicskáéknak végül nem sikerült tulajdonosi befolyást szerezniük az Indexben, noha Nagy Ajtony Csaba ügyvéd igazgatósági tagsága miatt felvetődik a kérdés, valóban nem lesz-e a milliárdosnak lehetősége befolyásolni a lap sorsát.

Spéder Zoltánnak mától hivatalosan szintén nincs köze a hírportálhoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát

Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát

Akár börtön is várhat Demeter Mártára?

Akár börtön is várhat Demeter Mártára?

Nem kertel a manipulált kormányvideó főszereplője: "Orbán Putyin kottájából játszik"

Nem kertel a manipulált kormányvideó főszereplője: "Orbán Putyin kottájából játszik"

Egy nap, két hír és egy furcsa érzés

Egy nap, két hír és egy furcsa érzés

Egyre népszerűbb Budapesten a sétaturizmus

Egyre népszerűbb Budapesten a sétaturizmus

Török lap: Megkínozták és lefejezték a szaúdi újságírót

Török lap: Megkínozták és lefejezték a szaúdi újságírót