szerző:
Gergely Zsófia
Tetszett a cikk?

Az idén márciusban alapított Magyar Fejlődésért Alapítványé (MFA) lett az Indexet tulajdonló részvénytársaság, így a hírportál mostantól a független szervezeté – tudta meg a hvg.hu. Régóta mentek a találgatások, vajon meddig tud ellenállni a kormányhoz közeli médiaúthengernek a legnagyobb portál, de úgy tűnik, megtalálták a megoldást a befolyástól mentes működés biztosítására.

2017. április 20-től az Index.hu Zrt. részvényeinek egyedüli, új tulajdonosa a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) elnevezésű szervezet – mondta a hvg.hu-nak Bodolai László médiajogász. Bodolai a kuratóriumi tagja, egyben annak a vagyonkezeléssel foglalkozó, NP Nanga Parbat 17 Zrt. elnevezésű cégnek az egyedüli tulajdonosa, amely a bírósági nyilvántartás alapján idén márciusban bejegyeztette ezt az alapítványt.

Így marad független a szerkesztőség?

Az Index tavaly azzal viccelt, hogy impresszumában lecserélték a fotókat
©

Az alapítvány célja deklaráltan az, hogy a magyar média függetlenségéért harcoljon. Információink szerint pont az a változás lényege, hogy az új tulajdonos tartalmi kérdésekbe ne szólhasson bele, vagyis a szerkesztőség továbbra is zavartalanul végezhesse a dolgát.

Ezzel átalakul az Index.hu Zrt. igazgatósága is: az igazgatóság elnöke az új egyedüli tulajdonos, az MFA kurátora, Bodolai László lesz. Tagja lesz az igazgatóságnak a számos Simicska-érdekeltségben vezető szerepet vállaló Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, valamint Kereszty Gábor közgazdász. (A három tag életrajzát az Index ismerteti a vételről szóló cikkében).

Bodolai régóta viszi az Index jogi ügyeit. A médiajogász korábban maga is a Habony-média kereszttüzébe került.

Volt opció, éltek is vele, végül mégis az alapítványé lett az Index

Az Index címlapja csütörtök este
©

Az Index a CEMP-csoporton keresztül volt Spéder Zoltán tulajdonában, információink szerint azonban a részesedése egy 2014-es megállapodás alapján a Magyar Nemzetben és HírTv-ben érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt.-hez került. Ezt a részesedést adta tovább a Pro-Ráta Holding az alapítványnak, de ennek az ügyletnek a részletei, így anyagi kérdések sem ismertek.

Korábban többször felmerültek meg nem erősített információk arról, hogy az Orbán Viktorral a G-nap óta hadban álló Simicska Lajosnak, illetve érdekkörébe tartozó cégnek opciója lenne az Index megszerzésére. Információink szerint ez az opció valóban része volt ennek a még 2014-ben kötött megállapodásnak, érvényesítették is, így került a Magyar Nemzetben és HírTv-ben érdekeltséggel bíró Pro-Rátához az Index.hu Zrt. Azonban most ezt a részesedést ruházták át az alapítványra, vagyis a hvg.hu forrása szerint Simicskáéknak végül nem sikerült tulajdonosi befolyást szerezniük az Indexben, noha Nagy Ajtony Csaba ügyvéd igazgatósági tagsága miatt felvetődik a kérdés, valóban nem lesz-e a milliárdosnak lehetősége befolyásolni a lap sorsát.

Spéder Zoltánnak mától hivatalosan szintén nincs köze a hírportálhoz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Erős hardverrel és egy nagy kompromisszummal jön a Honor új csúcsmobilja, a View 30 Pro

Erős hardverrel és egy nagy kompromisszummal jön a Honor új csúcsmobilja, a View 30 Pro

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

Tud már tudatosan álmodni? 3 tipp

Tud már tudatosan álmodni? 3 tipp