szerző:
Tetszett a cikk?

Az idén márciusban alapított Magyar Fejlődésért Alapítványé (MFA) lett az Indexet tulajdonló részvénytársaság, így a hírportál mostantól a független szervezeté – tudta meg a hvg.hu. Régóta mentek a találgatások, vajon meddig tud ellenállni a kormányhoz közeli médiaúthengernek a legnagyobb portál, de úgy tűnik, megtalálták a megoldást a befolyástól mentes működés biztosítására.

2017. április 20-től az Index.hu Zrt. részvényeinek egyedüli, új tulajdonosa a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) elnevezésű szervezet – mondta a hvg.hu-nak Bodolai László médiajogász. Bodolai a kuratóriumi tagja, egyben annak a vagyonkezeléssel foglalkozó, NP Nanga Parbat 17 Zrt. elnevezésű cégnek az egyedüli tulajdonosa, amely a bírósági nyilvántartás alapján idén márciusban bejegyeztette ezt az alapítványt.

Így marad független a szerkesztőség?

Az Index tavaly azzal viccelt, hogy impresszumában lecserélték a fotókat
©

Az alapítvány célja deklaráltan az, hogy a magyar média függetlenségéért harcoljon. Információink szerint pont az a változás lényege, hogy az új tulajdonos tartalmi kérdésekbe ne szólhasson bele, vagyis a szerkesztőség továbbra is zavartalanul végezhesse a dolgát.

Ezzel átalakul az Index.hu Zrt. igazgatósága is: az igazgatóság elnöke az új egyedüli tulajdonos, az MFA kurátora, Bodolai László lesz. Tagja lesz az igazgatóságnak a számos Simicska-érdekeltségben vezető szerepet vállaló Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, valamint Kereszty Gábor közgazdász. (A három tag életrajzát az Index ismerteti a vételről szóló cikkében).

Bodolai régóta viszi az Index jogi ügyeit. A médiajogász korábban maga is a Habony-média kereszttüzébe került.

Volt opció, éltek is vele, végül mégis az alapítványé lett az Index

Az Index címlapja csütörtök este
©

Az Index a CEMP-csoporton keresztül volt Spéder Zoltán tulajdonában, információink szerint azonban a részesedése egy 2014-es megállapodás alapján a Magyar Nemzetben és HírTv-ben érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt.-hez került. Ezt a részesedést adta tovább a Pro-Ráta Holding az alapítványnak, de ennek az ügyletnek a részletei, így anyagi kérdések sem ismertek.

Korábban többször felmerültek meg nem erősített információk arról, hogy az Orbán Viktorral a G-nap óta hadban álló Simicska Lajosnak, illetve érdekkörébe tartozó cégnek opciója lenne az Index megszerzésére. Információink szerint ez az opció valóban része volt ennek a még 2014-ben kötött megállapodásnak, érvényesítették is, így került a Magyar Nemzetben és HírTv-ben érdekeltséggel bíró Pro-Rátához az Index.hu Zrt. Azonban most ezt a részesedést ruházták át az alapítványra, vagyis a hvg.hu forrása szerint Simicskáéknak végül nem sikerült tulajdonosi befolyást szerezniük az Indexben, noha Nagy Ajtony Csaba ügyvéd igazgatósági tagsága miatt felvetődik a kérdés, valóban nem lesz-e a milliárdosnak lehetősége befolyásolni a lap sorsát.

Spéder Zoltánnak mától hivatalosan szintén nincs köze a hírportálhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

Átvenné a dán AstraZeneca-készletet Lettország

Átvenné a dán AstraZeneca-készletet Lettország

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját